Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Wszystkie składniki oprócz ziaren łączymy i zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Ziarna wsypujemy do osobnych miseczek i dodajemy po 1 łyżce wody.
mieszanie składników
10 min
mieszanie składników
2. Dobrze wyrobione ciasto na chleb Trojaczek dzielimy na trzy równe części. Do każdej dodajemy kolejno słonecznik, sezam i mak. Zagniatamy osobno do uzyskania dobrze wyrobionego ciasta.
formowanie
6 min
formowanie
3. Każdą z kul zwilżamy wodą i obtaczamy zgodnie ze smakiem danej kuli w maku, słoneczniku i sezamie.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Kule ciasta na chleb Trojaczek układamy w okrągłej tortownicy o średnicy około 20cm, Można użyć większej formy, wówczas chlebek będzie miał nieco inny kształt. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Wyrośnięty chleb Trojaczek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni na 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20-25 minut, do odpowiedniego zarumienienia. Po upieczeniu chleb Tojaczek wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej