Mam nadzieję, że Wigilia Bożego Narodzenia była u Was- Czytelników Smakowitychleb.pl niezwykle pyszna i radosna. Pierwotnie chyba wszystkim właśnie
Wigilia kojarzy się ze
świątecznymi smakami, jednak nie zapominajmy, że przecież święta zaczynają się dopiero dzisiaj! I właśnie dzisiaj, na słodkie śniadanie postawiłam na typowo świąteczny Stollen, w nietypowym wydaniu.
Stollen to niemieckie słodkie ciasto, z dużą ilością bakalii, które jest bardzo charakterystyczne dla okresu bożonarodzeniowego. Ja jednak ciast mam w święta dość (poza zrobionymi przeze mnie, napływają też w formie prezentów), więc dużo bardziej cieszę się z przerobionej wersji- Stollen w formie słodkiego chleba. Zamiast dodatku jajek i proszku do pieczenia, postawiłam na drożdże, co sprawia, że dużo bardziej nadaje się on na kanapki ze słodkimi dodatkami, niż częstowanie gości w formie deseru.
No i jest po prostu pyszny. Uważam, że robienie chleba jest bardzo relaksujące, więc w tym świątecznym czasie (bo pamiętajmy, że święta przecież trwają do jutra) zróbcie sobie tę przyjemność, wyjmijcie dowolne bakalie i zajadajcie się tym pysznym chlebem.
To nie jest przepis na oryginalny niemiecki stollen:(
Nie, ale we wstępie do przepisu zostało to wytłumaczone, że to interpretacja na temat Stollen w postaci słodkawego chleba 🙂