Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Pomieszaj mąkę, drożdże, żurawinę, cynamon i sól w dużej misce. Dodaj miód i puree z dyni. Zacznij zagniatać ciasto rękami. Po chwili, gdy już puree i miód zmieszają się z suchymi składnikami zacznij powoli dolewać mleko. Dolewaj i zagniataj aż uzyskasz ciasto o jednolitej, elastycznej konsystencji. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2.Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 15 centymetrowej foremce i uklep. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
pieczenie
25 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb przez ok 25 minut aż zbrązowieje z góry.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej