Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie

1.Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier i drożdże. W garnuszku rozpuszczamy masło razem z mlekiem, a następnie studzimy. Mleko powinno być letnie - można sprawdzić za pomocą termometru (ok. 35-40 stopni). Do mąki wbijamy 2 jajka zaczynamy wyrabiać ciasto (najlepiej mikserem). W tym czasie dolewamy stopniowo letnie mleko z masłem.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Ciasto będzie miało konsystencję raczej gęstą i lepką. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

formowanie
5 min
formowanie

3. Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości 50 mm. Koło dzielimy na 8 części. Z każdego trójkącika formujemy rogalik, zaczynając od jego podstawy i przeciągając ciasto ku wierzchołkowi.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Uformowane rogaliki zawijamy w kształt księżyca, przekładamy na pergamin i blachę. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.

pieczenie
10 min
pieczenie

5. Rozbełtanym jajkiem z łyżką wody smarujemy pędzelkiem wierzch rogalików, posypujemy szczyptą cukru. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rogaliki pieczemy przez 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i przed podaniem studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej