Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier i drożdże. W garnuszku rozpuszczamy masło razem z mlekiem, a następnie studzimy. Mleko powinno być letnie - można sprawdziś za pomocą termometra (ok. 35-40 stopni). Do mąki wbijamy 2 jajka zaczynamy wyrabiać ciasto (najlepiej mikserem). W tym czasie dolewamy stopniowo letnie mleko z masłem.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Będzie ono miało konsystencję raczej gęstą i lepką. Ciasto w misie przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
formowanie
formowanie
3. Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości 50 mm. Koło dzielimy na 8 częsci. Z każdego trójkącika formujemy rogalik, zaczynając od jego podstawy i przeciągając ciasto ku wierzchołkowi.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4.Uformowane rogaliki zawijamy w kształt księżyca, przekładamy na pergamin i blachę. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Rozbełtanym jajkiem z łyżką wody smarujemy pędzelkiem wierzch rogalików, posypujemy szczyptą cukru. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rogaliki pieczemy przez 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i przed podaniem studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 1.67 z 6 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 10 min