Rogaliki maślane w wersji mini pojawiły już się kiedyś na blogu.  Przypominały one w konsystencji ciasto na bułeczki maślane, miały sporo cukru i można je było dodatkowo nadziać powidłami. Dzisiejsze rogale trochę są podobne, bo przepis przygotowałam modyfikując tamten przepis, który sprawdzał się w mojej kuchni wiele razy. Tym razem jednak zależało mi na tym, aby uformować kilka większych rogali. Chciałam też, aby w smaku przypominały bardziej klasyczne bułki i miały chrupiącą skórkę posypaną makiem, stąd kilka zmian. Trudno zdecydować się, który przepis wolę. Poprzednie były małe i puszyste, te są większe, bardziej rumiane.

P1140761rogale

Rogale śniadaniowe
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 6-8
 
Skladniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g masła
  • 200-220 ml mleka
  • jajko
  • 7 g suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • jajko + łyżeczka mleka + łyżka maku
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie je studzimy. W drugim rondelku podgrzewamy mleko, aby było letnie, lecz nie za gorące.
  2. Do mąki dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając na zmianę mleko z rozpuszczonym masłem. Po 8 minutach wyrabiania, ciasto osiągnie elastyczną formę.
  3. Przekładamy je do misy i stawiamy w ciepłym miejscu. Po podwojeniu objętości (po ok. godzinie), wykładamy je na stolnicę.
  4. Rogaliki można formować na 2 sposoby:
  5. Ciasto dzielimy na 6 porcji. Każdą z nich wałkujemy na cienki, okrągły placek. Zawijamy ciasto w rulon (jak naleśnik) i wyginamy boki tworząc rogalik. Czynność powtarzamy.
  6. Ciasto wałkujemy na duży, okrągły, cienki placek. Koło dzielimy na 6-8 części, tworząc trójkąty. Każdy z nich zawijamy, rolując podstawę trójkąta w stronę wierzchołka. Wyginamy boki, otrzymując rogalik. Czynność powtarzamy.
  7. Tak uformowane rogaliki kładziemy na blasze. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple. Po 30-45 minutach wierzch rogalików smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem.
  8. Rogale pieczemy w 190 stopniach 15-17 minut, aż będą rumiane.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Patrycja 7 czerwca 2024 o 13:05
    Ocena:

    Witam,
    upiekłam, zjadłam, zasmakowałam;P. POLECAM

  • Barbara 28 stycznia 2014 o 21:06
    Ocena:

    Witam.
    Rogaliki wyszły przepisowo. najbardziej smakuje mi chrupiąca skórka. Zamiast maku (bo tylko wydawało mi się,, że mam) użyłam sezamu. Eksperyment udany.
    Pozdrawiam i polecam wszystkim rogaliki na śniadanko.

  • Kasia P. 5 września 2013 o 20:43

    Upieklam dzisiaj,wyszly super a moj maz myslal,ze to 'kupne’ hahha super przepis,dzieki wielkie ,pozdrawiam

  • patrycja 23 kwietnia 2013 o 10:47

    na pewno zrobię 😛

  • Sabik 23 kwietnia 2013 o 10:10

    Świetny przepis 🙂 dziś gościły u mnie na śniadaniu 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis