Chleb razowy pain au levain
Pain au levain to niezwykły chleb francuski. Dzięki zaczynowi levain jego miąższ ma cudowne pęcherzyki powietrza, a jego skórka powinna być chrupiąca i złocista.
Piekłam już go kilka razy i jeszcze nigdy mnie nie rozczarował. Tym razem jednak postanowiłam pójść o krok dalej i wypróbować metodę zastosowaną przez J. Hamelmana z książki „Chleb”. Do pszennego ciasta dodałam skromne ilości mąki pszennej razowej oraz żytniej razowej. Dzięki temu chleb nabrał szlachetnego smaku, a przy tym nie stracił swej elastyczności i pięknych dziurek.
Warto upiec chleb razowy pain au levain na wyjątkową okazję i wypełnić dom zapachem smakowitego chleba!
Wypróbuj inne przepisy z zastosowaniem zakwasu pszennego i nie tylko:
- chleb wiejski na zakwasie
- chleb wieloziarnisty
- chleb z rabarbarem
- pełnoziarnisty chleb z rabarbarem na zakwasie
Pokażcie swoje wypieki!
Jeśli zdecydujecie się upiec chleb koniecznie napiszcie, jak wam poszło. Podzielcie się opinią w komentarzu i wrzućcie zdjęcia waszych bochenków. Lubię podglądać, jak różnorodnie wychodzą nam te same przepisy!