Przepis

podgrzewanie mleka
5 min
podgrzewanie mleka

1. Mleko podgrzewamy, powinno być letnie o temperaturze ok. 35 stopni.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Do dużej misy wsypujemy mąki, dodajemy suszone drożdże, sól. Powoli wlewamy letnie mleko do suchych składników cały czas mieszając/miksując. Po ok. 5 minutach powinno być elastyczne.

formowanie
5 min
formowanie

3. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą i posypujemy makiem, przyklepujemy i przykrywamy.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

4. Stawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy chleb. Pieczemy przez 40 minut, następnie wyciągamy z formy i studzimy.

Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Alokin 23 stycznia 2024 o 20:41
    Ocena:

    To przepis Tosi, a nie jakiejś Małgosi. Nie rozumiem, dlaczego ona się pod tym podpisuje.

    • Małgosia 23 stycznia 2024 o 23:17

      To już moja wersja tego przepisu i to ja odpowiadam obecnie za tego bloga. Już od dobrych kilku lat. Miło mi przywitać i poznać wieloletniego czytelnika 🙂

  • Natalia 4 listopada 2018 o 12:48
    Ocena:

    Zrobiłam wczoraj, bo znudził mi się chleb na zakwasie i wyszedł świetny! Lekko puszysty, w smaku pasuje do wszystkiego, do tego ma wygodny do robienia kanapek kształt. Mak zastąpiłam tylko ziarnami chia i siemieniem lnianym, bo to było w domu. Dziękuję za przepis!

  • Gość 25 czerwca 2016 o 20:07

    Czyli ile powinno się piec ten chlebek 1 h ?

    • Tosia 26 czerwca 2016 o 12:45

      W przepisie jest napisane – godzinę 🙂
      Ale to receptura z początków bloga, z 2012 roku i na chwilę obecną zrobiłabym go inaczej, a piekła raczej tylko 40 minut.
      Na blogu jest mnóstwo świetnych i bardziej aktualnych przepisów, a nowsze receptury są zdecydowanie bardziej dopracowane 🙂

  • Slawek 5 marca 2016 o 04:07

    Zrobilem dwa i sa pyszne

  • Asia 27 lutego 2016 o 11:40

    Ile czasu się to piecze bo w opisie pisze godzinę a na początku 30 min

    • Tosia 27 lutego 2016 o 17:07

      Tak jak w przepisie, przygotowania do 10 minut, pierwsze wyrastanie 40 minut, drugie 40 minut to daje 1,5 h + czas pieczenia. To jeden z najstarszych przepisów na blogu, więc polecam nowsze receptury 🙂

  • monika 15 stycznia 2016 o 00:36

    A jesli robie ze swiezych drozdzy to ile?Jutro bede piekla☺

  • Patrycja 11 października 2015 o 17:17

    właśnie wyjęłam to cudo z piekarnika… 🙂 i czekam aż wystygnie… 🙂
    a pachnie nieziemsko 🙂

  • Sofija 17 marca 2014 o 09:40

    Wow! To niesamowiete co Pani wyprawia na swoim blogu! Nie miałam pojęcia, że pieczenie chleba nie musi być skomplikowane. A ten razowiec dla początkujących! Pychaaa. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Tosia 17 marca 2014 o 09:52

      Bardzo się cieszę, że blog i przepisy się podobają.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂

  • Robert 11 grudnia 2013 o 14:06

    Pyszny jest. Teraz się biorę za zakwas. he he

  • Robert 11 grudnia 2013 o 13:44

    he he ! No to upiekłem! Mój pierwszy chlebek. Teraz się studzi wiec mu nie przeszkadzam, ale wygląda smakowicie. Dzięki za przepis. pozdrawiam serdecznie.

  • Joanna 1 stycznia 2013 o 15:11

    Witam, ja również właśnie czekam aż wyrośnie ciasto. To będzie pierwszy chlebek w moim życiu. Czy udało Ci się Tosiu wyliczyć jego wartości odżywcze i kcal na 100 g mniej więcej. ??

  • marta 15 grudnia 2012 o 18:26

    Wykorzystałam właśnie Twój przepis. Napisze komentarz jak chleb się upiecze 😉
    Przepis jest prosty i zagniata się szybko. Składniki też nie są przekombinowane a czy smacznie wyszyło? Jeszcze nie wiem ale pachnie smakowicie.

    Czy będziesz miała coś przeciwko gdybym zamieściła ten przepis jako wypróbowany na blogu zdrowoodchudzamsie.blogspot.com

    • Tosia 16 grudnia 2012 o 09:30

      Mam nadzieję, że wypiek się udał.
      Oczywiście, jeśli chlebek wyjdzie dobrze, to może Pani zamieścić go (z podaniem źródła) u siebie na blogu 🙂
      Serdeczne pozdrowienia.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej