Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto na pszenny chleb “Słońce”.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na pszenny chleb przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
formowanie
15 min
formowanie
3. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągły i spłaszczony bochenek ośrednicy około 25 cm. Odstawiamy, by ciasto na chleb odpoczęło przez 15 minut.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
4. Bochenek nacinamy gęsto -pozostawiając środek w całości. Końce skręcamy, aby przypominały promienie słońca. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Wyrośnięty pszenny chleb “Słońce” pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 230 stopni C, do uzyskania rumianej skórki.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej