Eksperymentowanie z domowymi wypiekami jest przyjemne, ale czasem miło upiec zwyczajny i prosty chleb. Taki, który na pewno wpadłby w oko także początkującym piekarzom 🙂
Mąka żytnia ma to do siebie, że raczej nie nadaje się do drożdżowego pieczywa. Da się jednak temu zaradzić, można mąkę żytnią jasną wymieszać z pszenną. Wychodzi z tego znakomity i lekki chleb o chrupiącej rumianej skórce.
To naprawdę przyjemny i nieskomplikowany przepis, z którym powinien sobie poradzić każdy!
Chlebek wyszedł przepyszny, polecam ten przepis.
Chleb mi nie wyrósł. Nic a nic kompletnie . Jaka może być tego przyczyna?
Proszę przeanalizować cały proces. To prosty chleb na drożdżach więc nie powinien nie wyrosnąć jeśli nie popełniono jakiegoś błędu:
– za zimno
– za ciepły dolany płyn
– nieświeże/nieaktywne drożdże
– rozwój drożdży zatrzymany poprzez zasypanie ich solą
A czy można upiec chlebek w foremkach aluminiowych? Wykładać papierem do pieczenia? Nie bd smakował formą?
To chleb, który nie wyrasta długo więc można użyć takiej foremki. Jeśli zostanie wyjęty po upieczeniu w formy, nie powinien przejść jej smakiem.
Czy zamiast żytniej 720 może być 2000?
Chleb z taką zmianą się uda, ale trzeba pamiętać będzie to zupełnie inny – raczej ciemny, razowy wypiek.
Pieczemy góra dół czy tylko dół?
Pierwszy raz robiłam chlebek, wyszedł pyszny. Skórka chrupiąca środek miękki , dziękuję za przepis
Polecamy też inne 🙂 Mamy wiele pysznych propozycji. Cieszę się, że już pierwszy raz się udało!
A mnie nie wyszło, totalny zakalec. Dwa razy robiłam
A jak ciasto rosło? Jak długo było wyrabiane? Może należy dłużej piec? Trudno zaradzić cokolwiek tak na odległość i nie znając szczegółów.
Ja od lat piekę chleb w maszynie do wypieki chleba, zwykłej / zawsze wychodzi. Mieszam różne mąki: orkiszową, żytnia pelnoziarnistą, kukurydzianą i zawsze dodaje czarnuszki, aby uzyskać nie powtarzalny smak.
Gratuluję wytrwałości 🙂 Rodzina pewnie absolutnie zadowolona, bo takiego chleba, jak domowy kupić się nie da!
A czy pszenna chlebowa 750 zamiast 650 da rade?
tak
B.prosze o inf.czy piekac chleb pszenno zytni zamiast maki typ 650 mogę uzyc typ 500 no i zytnia 720.Dziekuje za odp.wlasnie zabralam sie do pieczenia i nie mam 650
Tak, można tak zrobić.
Dziękuję za przepis!
Piekę ten chlebek od kilku miesięcy i zawsze się udaje🙂. Dodaję tylko różne ziarna: słonecznik, dynię, czarnuszkę, chia – wtedy potrzebuje więcej wody.
Teraz przymierzam się do zrobienia zakwasu.
Chleb wyszedł mi mega smaczny . Robiłam na świeżych drożdżach I już po godzinie tak pięknie wyrósł że musiałam wsadzić go do pieca 😂 skórką chrupiąca A w środku puszysty I mięciutki. Na następny dzień również pycha . Bardzo dziękuję za super przepis 😘
Chlebek super , robiłam już kilka razy
Jak nie miałam mąki typu 650 to i z tortowej wychodził. Może nie taki dobry ale i tak nam smakował:) Dodawałam też słonecznik pychota.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam
Jak zrobić ze świeżymi drożdżami?
Można ze świeżymi drożdżami?
W dobie braku drożdży w sklepach dopadłam 10 paczek, więc tylko świeże drożdże w lodowce. 😂
Można, na blogu są poradniki jak przeliczać: https://smakowitychleb.pl/porada/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/ i trzeba zrobić zaczyn 🙂
Co cztery , pięć dni piekę trzy bocheneki po 1,100 kg. Dzisiaj na kolację poszło więcej niż połowa chleba na trzy osoby. Chlebek wyszedł wyśmienity, coś pysznego 🙂
Dziękuję za wspaniały przepis. Rzeczywiście mąka ze sklepu nie umywa się do tej z młyna. Radzę wszystkim kupować właśnie w młynie.
Elżbieta nie łudź się. Mąka ze sklepu niczym się nie różni niż ta od młynarza. Tak samo młynarz dodaje antyzbrylacze, wybielacze, środki przeciw pleśniom i grzybom. Wykonuje nakaz unijny, a gdyby tego nie dodawał to dostanie grzywnę i może utracić koncesję. Sanepid to kontroluje i właśnie mój znajomy młynarz dostał karę i ostrzeżenie o utracie koncesji, bo przez jakiś czas nie dodawał chemikaliów. Tylko mąka z ziarna mielona w młynku do zboża lub termomiksie jest naprawdę bez „polepszaczy”. Coraz więcej moich znajomych w mieście miele ziarno na mąkę lub kaszę.
Właśnie upiekłam chleb wyrósł wspaniałe, nie to co z mąki sklepowej. Jeszcze go nie próbowałam, bo za gorący, ale mąż mówi, że będziemy jednak mąkę kupować w młynie 🙂 po kolacji napiszę jak smakował 🙂
Jeszcze jedno, ja trochę inaczej go wypiekam . Kiedy już ciasto zaczyna wyrastać z foremki, wstawiam chleb do zimnego piekarnika i nastawiam na 200 stopni. Za nim piekarnik osiągnie żądaną temperaturę, chleb już pięknie wyrośnie. W piekarniku chleb siedzi prawie 40 minut i nie jest za bardzo spieczony. Nawiasem mówiąc piekarnik daje tylko 150 – 170 stopni (przy pieczeniu chleba). Jednak chleb jest bardzo dobry 🙂
Jeden z ulubionych moich chlebów :). Szybki, prosty i przede wszystkim smaczny!
Już od dawna piekę ten chleb, bo domownicy nie chcą żadnego innego. Jest po prostu pyszny.
Niestety od dwóch miesięcy mam wielki problem, mianowicie po trzech dniach chleb w środku zaczyna się lepić. Nie wiem co jest tego przyczyną, bo robię go tak jak zawsze.
Zmieniła się tylko mąka żytnia. Do tej pory mąkę kupowałam w młynie, ale teraz kupuję w sklepie. Nie bardzo mi się ona podoba, bo jest mocno zbita i strasznie ciężka. Czy może ta mąka być przyczyną tego, że chleb po kilku dniach robi się w środku lepki?
A może przyczyną być zmiana oliwy na olej rzepakowy?
Proszę o szybką odpowiedź, bo w domu zaczyna się piekło o brak chleba 🙂
Serdecznie pozdrawiam, przepisy są super 🙂
Pewnie wcześniej używała Pani mąki pełnoziarnistej/razowej z otrębami, a teraz żytnią chlebową i stąd ta różnica. Na pewno to nie oliwa/olej, to zmiana mąki.
Kupowałam mąkę żytnią 720 w sklepie. W młynie ponoć również to była 720.
Dzisiaj mąż zawiózł mnie do młyna i tam kupiłam mąkę żytnią. Jest sporo jaśniejsza od tej sklepowej i mniej zbita. Za tydzień mniej więcej będę piekła i zobaczymy jak wyjdzie.
Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
Wszystkie Pani przepisy są wspaniałe i robi Pani wspaniałą robotę 🙂
Kolejny chlebek który pieczemy według Pani przepisu / Pszenno żytni / prosty przepis A chlebek miodzio :))) łatwość wykonania i trochę serca w przepisie A na śniadanie mamy pyszny świeżutki chlebek .dziękujemy za Pani przepisy.polecamy
Pozdrawiam 😙
Witam, planuje upiec Pani chleb, rozumiem że na cztery foremki wszystko mnożę razy cztery?
Dokładnie tak.
Powodzenia 🙂
Mam w domu mąkę pszenną typ 500 i żytnią typ 850.wyjdzie mi coś z tego? Bo w mojej okolicy jest dość slaby wybór mąk.pozdrawiam
Jestem bardzo dumna z siebie….. Pierwszy raz piekłam chleb,wyszedł przepyszny!!! Dodałam mąkę 500,bo nie miałam 650. Dziękuję bardzo za przepis!!!
Super!
Super przepis-prosty i nie wymaga wiele pracy. Chleb pyszny,jak dla mnie jedynie troszkę za mało osłony. Wyszła mi bardzo fajnie chrupiąca skórka ,tylko mam wrażenie,że jest trochę za gruba-co mogło mieć na to wpływ.
W takim razie proponuję pobawić się z różnymi technikami, aby uzyskać chrupiącą skórkę i mniej twardą: https://smakowitychleb.pl/porada/jak-uzyskac-chrupiaca-skorke/🙂
Hej, czy mogę do tego chleba dodać trochę ziaren słonecznika?
Hej,
Można, ale będzie trzeba dodać odrobinę więcej wody 🙂
Dziękuję bardzo za podpowiedź. 😉
Hej, ja mam inny problem. Nie mogę oderwać papieru od chleba. Czy jest na to jakiś sposób???
Być może to słaby jakościowo papier. Pergamin można dodatkowo od wewnątrz posmarować tłuszczem lub w ogóle z niego zrezygnować i natłuścić keksówkę i posypać ją np. bułką tartą.
Bardzo czesto korzystam z tego przepisu. Jednak czesto zdarza sie ze pierwszego dnia chleb jest swietny, natomiast drugoego dnia bardzo sie kruszy. Nie wiem,gdzie popelniam blad. Czy przy przygotowaniu czy przy przechowywaniu?
Można spróbować dać 50 ml wody więcej, może to pomoże 🙂
A jak Pani przechowuje chleb? To też bardzo istotne.
W przepisie podaje Pani 2 łyżeczki suchych drożdży a to odpowiada przelicznikowo ok. 20gr świeżych. To ile ich mamdać 20 gr czy tak jak Pani podaje wcześniej 10 gr?
Nie, nie 20 g to zdecydowanie za dużo jak na taki bochenek. Proszę dać 10 g, czyli 1/10 klasycznej kostki. Trzeba z nich zrobić jeszcze zaczyn 🙂
Trafiłam na ten przepis przypadkiem i już trafił do przepisowego zeszytu 🙂 Chleb przepyszny, już dawno nie piekłam tak dobrego chleba. Z pewnością będę korzystać też z innych przepisów z Waszej strony. Pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy chleb musi wyrastać pod ściereczka? Mój zaczyna jej dotykać, czy to nie sprawi że opadnie? Może lepiej ściereczke zabrać.
Dziękuję za odpowiedź.
Ciasto musi być przykryte, albo ściereczka, albo folia spożywcza, inaczej wysycha. A jak ciasto dotyka ściereczki to truno, ale to może oznaczać, że za długo rosło lub ma za dużo drożdży.
Dziekuje bardzo.
Twoje przepisy sa fantastyczne.
Odkad tu trafilam nie kupuje juz chleba ani bulek. Moje dzieci zajadaja sie tym co upieke. Ostatnio do chleba dodalam żurawine i orzechy wloskie Pychotka.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam, szukam przepisu na sprawdzony chleb żytni z mąki typ 2000 na zakwasie. Czy może Pani polecić jakiś konkretny przepis? Do tej pory piekłam zawsze z mąki typ 720, na zakwasie. Pozdrawiam
Dzień dobry,
Proponuję ten przepis: https://smakowitychleb.pl/razowiec-na-zakwasie/ Można upiec chleb jedynie z mąki żytniej razowej, proporcje bez zmian 🙂
Witam. 3 chlebek z Pani przepisów właśnie rośnie :). Wczoraj pieklem graham – wyszedł bardzo smaczny tylko po uformowaniu bochenka trochę się rozjechal na boki i wyszedł nieco płaski. Zobaczymy jak się upieczecten mieszany z przepisu powyżej. Dziękuję za możliwość korzystania z przepisów 🙂
Ja wczoraj zrobiłem chleb wg przepisu i oczywiście z rozpędu pomyliłem mąki, bo zamiast żytniej użyłem orkiszową typ 720, a dodatkowo później zobaczyłem, że mąka pszenna to typ 720. A jako że nie miałem drożdży to użyłem zakwasu w ilości 200 g. Przez ten cały zabieg ciasto rosło całą noc a nie 2 godziny, ale po upieczeniu chleb wyszedł bardzo dobry i wyrośnięty. 🙂
Hm, no to mocno Pan zamieszał, bo po pierwsze każdą mąkę inaczej traktujemy np. do mąki żytniej daje się więcej wody niż do orkiszowej, czy pszennej. Po drugie przy zakwasie zmieniają się proporcje, sposób i czas wyrastania (cała noc to trochę długo, nie wyszedł z tego kwaśny chleb?). Ale skoro twierdzi Pan, że wyszło to fajnie i smacznego 😉
Na przyszłość jednak polecam korzystać z wyszukiwarki na blogu, możan wybrać bazę (drożdże czy zakwas) oraz mąkę jaką mamy: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/chleby/dowolny/dowolny/dowolny/ 🙂
Mój pierwszy chleb !, w trakcie wyrabiania kleił sie bardzo do rąk, ale wyrósł ładnie i upiekł się ładnie, dziękuję.
To normalne, że ciasto na chleb na mące żytniej się klei 🙂
Jak pieczemy ten chlebek w termoobiegu czy góra dół
Zawsze góra-dół, jeśli inaczej to zaznaczam to w przepisie 🙂
W czym go przechować?
W chlebaku lub lnianym woreczku 🙂
Witam. Nigdzie nie mogę kupić mąki pszennej typ 650, mam tą popularniejszą typ 550 czy jeżeli jej użyję chleb może się nie udać ?
Akurat 550 też daje radę, można zamienić 🙂
bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
Najlepszy chleb ever! Chociaż pewnie dlatego, że pierwszy który mi się naprawdę udał 😛 Piekłam go już 3 razy i dziś będzie kolejny. Powoli przymierzam się do następnych przepisów. Dziękuję Tosiu za to, że prowadzisz tę stronę, a jeśli kiedykolwiek wydasz książkę o pieczeniu chleba kupię ją bez zastanowienia, bo jestem pewna, że będzie warto. Pozdrawiam 🙂
Bardzo mi miło, dzięki za ciepłe słowa i trzymam kciuki za Twoje wypieki 😉
Witam.pieke juz kolejny raz chleb zytnio-pszenny jest super.Do ostatniego wypieku dodalam czarnuszki polecam jak dla mnie rewelacja ☺
Super! Cieszę się, że chleb smakuje i fajny pomysł z dodatkiem czarnuszki 😉
Zachęcam do zapoznania się też z innymi przepisami.
Cześć! To nie jest mój pierwszy chleb ever, (może trzeci, czwarty?), ale pierwszy udany! 🙂 Sukces rozpoznaje po tym, że chłopak zachwyca się nim nawet, jak jest już dwudniowy 🙂 Pomęczę ten przepis jeszcze kilka razy i może przejdę do czegoś trudniejszego:) Pozdrawiam!
Ps. Swoją drogą cały czas widzę na snapchacie, że pieczesz jakieś chleby, szukałam ich na burczymiwbrzuchu, a zupełnym przypadkiem trafiłam na tę stronę! Tagujcie ją częsciej!:)
Hej!
Super, bardzo się cieszę, że chleb przeszedł test chłopaka. Faktycznie warto pomęczyć udany przepis kilka razy, a potem zacząć stopniowo dodawać jakieś ulubione składniki lub testować kolejne receptury 🙂
Cieszę się, że ostatecznie tu trafiłaś, a Smakowity Chleb prowadzę już od roku bez Śliwki.
Pozdrawiam Cię 😉
Przy rozrabianiu niesamowicie kleił mi się do rąk. odstawiłam do wyrośnięcia… nie wiem czy coś z tego będzie.
Trzymam kciuki, co do wyrabiania, ciasto z mąką żytnią taki ma urok, zdecydowanie łatwiej wyrobić krótko mikserem 🙂
Chleb według przepisu smakowo przepyszny:)
Jedynie, nie wiem czemu, kruszy mi się nadmiernie przy krojeniu. Co może być przyczyną?
Czy przepis mogę wzbogacić o ziarna (słonecznik, dynia, etc.)?
Dzień dobry,
Chleb kruszy się, gdy jest w nim za mało płynu. Może Pani dodać do 100 g ziaren więcej, ale wtedy potrzeba też więcej wody, bo znów wyjdzie za suchy 🙂
Dlaczego czasami chleb pęka na wierzchu?
Bo wyrasta np. zbyt długo/zbyt krótko/ma za dużo zakwasu, nie ma jednoznacznej odpowiedzi 🙂 W trakcie wyrastania można przykryć formę folią, zamiast ściereczką, to też może pomóc, w trakcie wyrastania nie zrobią się „rozstępy”, które potem popękają.
czy zamiast suchych drożdży mogą być z kostki ? i ile ich trzeba dodać?
10 g wystarczy, czyli 1/10 klasycznej kostki, trzeba ze świeżych drożdży jeszcze przygotować zaczyn: https://smakowitychleb.pl/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/
Mam jedno pytanie do chleba trzeba dawać wodę przegotowaną
Ja wlewam wodę do czajnika i bardzo krótko podgrzewam, ale to zależy od stanu wody w domu. Jeśli pije Pani wodę kranową to można śmiało dodać trochę ciepłej 🙂
Czy moge uzyc w przepisie mąki żytniej razowej typ 2000 zamiast zytniej jasnej typ 720 ?
Niestety nie, mąka żytnia razowa nie nadaje się do drożdżowych wypieków za bardzo. Na pewno nie w tym chlebie, wyszedłby suchy i zbity 🙁
Ile dać zakwasu zamiast drożdży.Mam również mieszanki mąki i wszędzie dodatek drożdży a ja chcę dać zakwas.Jest to możliwe do przeliczenia?Kocham Wasze przepisy proste chlebki nie za duże i smakowite.Najbardziej smakują mi mieszane mąki /tak moje jelita najlepiej tolerują/Ten wygląda smakowicie i jakie dziury,mniam.
Pozdrawiam
Niestety modyfikowanie przepisów na drożdżowe wypieki, aby były na zakwasie nie ma najmniejszego sensu. Zmieni się absolutnie wszystko, proporcje, sposób przygotowania, wyrabiania i wyrastania ciasta, czas, wygląd i smak wypieku. Mamy na bogu rozbudowany dział w wypiekami na zakwasie, więc polecam go dokładnie przejrzeć, na pewno znajdzie tam Pani coś dla siebie. Jest nawet przepis na prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie https://smakowitychleb.pl/prosty-chleb-pszenno-zytni-zakwasie/ 🙂
Pozdrawiam.
Zgadzam się Tosiu, że każdy chleb będzie inny z każdego innego przepisu. Też uważam, że można znależć u Ciebie przepis na konkretny wypiek. Ja już piekę 7 lat chleb. Muszę przyznać, że masz na stronie ciekawe przepisy i chętnie z nich korzystam. Chociaż czasami je zmieniam częściowo, to i tak zawsze mi wychodzi.Pozdrawiam.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂