Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę razem z olejem i wyrabiamy ciasto ręcznie przez ok. 3 minuty lub mikserem przez 2 minuty do dokładnego połączenia składników.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

2. Plastyczne ciasto przekładamy do keksówki (10x30cm) wyłożonej pergaminem. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch ciasta. Formę przykrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto z wierzchu skrapiamy zimną wodą i wstawiamy do pieca na 40 minut. Rumiany chleb wyciągamy z piekarnika i formy, studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4.89 z 9 ocen

Wasze komentarze

  • Lucyna 2 października 2024 o 08:31
    Ocena:

    Chlebek wyszedł przepyszny, polecam ten przepis.

  • Joanna 15 września 2024 o 19:21

    Chleb mi nie wyrósł. Nic a nic kompletnie . Jaka może być tego przyczyna?

    • Małgosia 15 września 2024 o 20:03

      Proszę przeanalizować cały proces. To prosty chleb na drożdżach więc nie powinien nie wyrosnąć jeśli nie popełniono jakiegoś błędu:
      – za zimno
      – za ciepły dolany płyn
      – nieświeże/nieaktywne drożdże
      – rozwój drożdży zatrzymany poprzez zasypanie ich solą

  • Sylwia 28 maja 2024 o 14:44

    A czy można upiec chlebek w foremkach aluminiowych? Wykładać papierem do pieczenia? Nie bd smakował formą?

    • Małgosia 28 maja 2024 o 18:12

      To chleb, który nie wyrasta długo więc można użyć takiej foremki. Jeśli zostanie wyjęty po upieczeniu w formy, nie powinien przejść jej smakiem.

  • Jacek 9 marca 2023 o 09:06

    Czy zamiast żytniej 720 może być 2000?

  • Mariusz 24 lutego 2023 o 13:04

    Pieczemy góra dół czy tylko dół?

  • Grażyna 3 grudnia 2022 o 21:24
    Ocena:

    Pierwszy raz robiłam chlebek, wyszedł pyszny. Skórka chrupiąca środek miękki , dziękuję za przepis

  • Magda 17 marca 2022 o 15:08

    A mnie nie wyszło, totalny zakalec. Dwa razy robiłam

    • Małgosia 17 marca 2022 o 15:13

      A jak ciasto rosło? Jak długo było wyrabiane? Może należy dłużej piec? Trudno zaradzić cokolwiek tak na odległość i nie znając szczegółów.

    • Mira 24 listopada 2022 o 19:22
      Ocena:

      Ja od lat piekę chleb w maszynie do wypieki chleba, zwykłej / zawsze wychodzi. Mieszam różne mąki: orkiszową, żytnia pelnoziarnistą, kukurydzianą i zawsze dodaje czarnuszki, aby uzyskać nie powtarzalny smak.

      • Małgosia 24 listopada 2022 o 19:48

        Gratuluję wytrwałości 🙂 Rodzina pewnie absolutnie zadowolona, bo takiego chleba, jak domowy kupić się nie da!

  • Angelika 21 października 2020 o 19:33

    A czy pszenna chlebowa 750 zamiast 650 da rade?

  • Danuta 9 lipca 2020 o 17:14

    B.prosze o inf.czy piekac chleb pszenno zytni zamiast maki typ 650 mogę uzyc typ 500 no i zytnia 720.Dziekuje za odp.wlasnie zabralam sie do pieczenia i nie mam 650

  • Beata 14 maja 2020 o 08:10
    Ocena:

    Dziękuję za przepis!
    Piekę ten chlebek od kilku miesięcy i zawsze się udaje🙂. Dodaję tylko różne ziarna: słonecznik, dynię, czarnuszkę, chia – wtedy potrzebuje więcej wody.
    Teraz przymierzam się do zrobienia zakwasu.

  • Justyna 26 kwietnia 2020 o 11:41

    Chleb wyszedł mi mega smaczny . Robiłam na świeżych drożdżach I już po godzinie tak pięknie wyrósł że musiałam wsadzić go do pieca 😂 skórką chrupiąca A w środku puszysty I mięciutki. Na następny dzień również pycha . Bardzo dziękuję za super przepis 😘

  • Magda 23 kwietnia 2020 o 04:03

    Chlebek super , robiłam już kilka razy
    Jak nie miałam mąki typu 650 to i z tortowej wychodził. Może nie taki dobry ale i tak nam smakował:) Dodawałam też słonecznik pychota.
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam

  • Karolina 26 marca 2020 o 23:10

    Jak zrobić ze świeżymi drożdżami?

  • Karolina 20 marca 2020 o 16:14

    Można ze świeżymi drożdżami?
    W dobie braku drożdży w sklepach dopadłam 10 paczek, więc tylko świeże drożdże w lodowce. 😂

  • Elżbieta 5 września 2019 o 23:30

    Co cztery , pięć dni piekę trzy bocheneki po 1,100 kg. Dzisiaj na kolację poszło więcej niż połowa chleba na trzy osoby. Chlebek wyszedł wyśmienity, coś pysznego 🙂
    Dziękuję za wspaniały przepis. Rzeczywiście mąka ze sklepu nie umywa się do tej z młyna. Radzę wszystkim kupować właśnie w młynie.

    • Krupeczka 17 czerwca 2020 o 06:09

      Elżbieta nie łudź się. Mąka ze sklepu niczym się nie różni niż ta od młynarza. Tak samo młynarz dodaje antyzbrylacze, wybielacze, środki przeciw pleśniom i grzybom. Wykonuje nakaz unijny, a gdyby tego nie dodawał to dostanie grzywnę i może utracić koncesję. Sanepid to kontroluje i właśnie mój znajomy młynarz dostał karę i ostrzeżenie o utracie koncesji, bo przez jakiś czas nie dodawał chemikaliów. Tylko mąka z ziarna mielona w młynku do zboża lub termomiksie jest naprawdę bez „polepszaczy”. Coraz więcej moich znajomych w mieście miele ziarno na mąkę lub kaszę.

  • Elżbieta 5 września 2019 o 18:09

    Właśnie upiekłam chleb wyrósł wspaniałe, nie to co z mąki sklepowej. Jeszcze go nie próbowałam, bo za gorący, ale mąż mówi, że będziemy jednak mąkę kupować w młynie 🙂 po kolacji napiszę jak smakował 🙂
    Jeszcze jedno, ja trochę inaczej go wypiekam . Kiedy już ciasto zaczyna wyrastać z foremki, wstawiam chleb do zimnego piekarnika i nastawiam na 200 stopni. Za nim piekarnik osiągnie żądaną temperaturę, chleb już pięknie wyrośnie. W piekarniku chleb siedzi prawie 40 minut i nie jest za bardzo spieczony. Nawiasem mówiąc piekarnik daje tylko 150 – 170 stopni (przy pieczeniu chleba). Jednak chleb jest bardzo dobry 🙂

  • Marta 3 września 2019 o 18:19

    Jeden z ulubionych moich chlebów :). Szybki, prosty i przede wszystkim smaczny!

  • Elżbieta 29 sierpnia 2019 o 10:40

    Już od dawna piekę ten chleb, bo domownicy nie chcą żadnego innego. Jest po prostu pyszny.

    Niestety od dwóch miesięcy mam wielki problem, mianowicie po trzech dniach chleb w środku zaczyna się lepić. Nie wiem co jest tego przyczyną, bo robię go tak jak zawsze.
    Zmieniła się tylko mąka żytnia. Do tej pory mąkę kupowałam w młynie, ale teraz kupuję w sklepie. Nie bardzo mi się ona podoba, bo jest mocno zbita i strasznie ciężka. Czy może ta mąka być przyczyną tego, że chleb po kilku dniach robi się w środku lepki?
    A może przyczyną być zmiana oliwy na olej rzepakowy?

    Proszę o szybką odpowiedź, bo w domu zaczyna się piekło o brak chleba 🙂
    Serdecznie pozdrawiam, przepisy są super 🙂

    • Tosia 29 sierpnia 2019 o 16:47

      Pewnie wcześniej używała Pani mąki pełnoziarnistej/razowej z otrębami, a teraz żytnią chlebową i stąd ta różnica. Na pewno to nie oliwa/olej, to zmiana mąki.

      • Elżbieta 29 sierpnia 2019 o 18:16
        Ocena:

        Kupowałam mąkę żytnią 720 w sklepie. W młynie ponoć również to była 720.
        Dzisiaj mąż zawiózł mnie do młyna i tam kupiłam mąkę żytnią. Jest sporo jaśniejsza od tej sklepowej i mniej zbita. Za tydzień mniej więcej będę piekła i zobaczymy jak wyjdzie.

        Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź 🙂

        Wszystkie Pani przepisy są wspaniałe i robi Pani wspaniałą robotę 🙂

  • Barbara 14 lipca 2019 o 00:54
    Ocena:

    Kolejny chlebek który pieczemy według Pani przepisu / Pszenno żytni / prosty przepis A chlebek miodzio :))) łatwość wykonania i trochę serca w przepisie A na śniadanie mamy pyszny świeżutki chlebek .dziękujemy za Pani przepisy.polecamy
    Pozdrawiam 😙

  • Adam 11 lipca 2019 o 13:50

    Witam, planuje upiec Pani chleb, rozumiem że na cztery foremki wszystko mnożę razy cztery?

  • magda 3 stycznia 2019 o 20:20

    Mam w domu mąkę pszenną typ 500 i żytnią typ 850.wyjdzie mi coś z tego? Bo w mojej okolicy jest dość slaby wybór mąk.pozdrawiam

  • Marija 10 kwietnia 2018 o 20:54
    Ocena:

    Jestem bardzo dumna z siebie….. Pierwszy raz piekłam chleb,wyszedł przepyszny!!! Dodałam mąkę 500,bo nie miałam 650. Dziękuję bardzo za przepis!!!

  • Ula 16 marca 2018 o 23:48

    Super przepis-prosty i nie wymaga wiele pracy. Chleb pyszny,jak dla mnie jedynie troszkę za mało osłony. Wyszła mi bardzo fajnie chrupiąca skórka ,tylko mam wrażenie,że jest trochę za gruba-co mogło mieć na to wpływ.

  • Justyna 13 marca 2018 o 07:42

    Hej, czy mogę do tego chleba dodać trochę ziaren słonecznika?

  • Agata 26 lutego 2018 o 15:49

    Hej, ja mam inny problem. Nie mogę oderwać papieru od chleba. Czy jest na to jakiś sposób???

    • Tosia 27 lutego 2018 o 12:21

      Być może to słaby jakościowo papier. Pergamin można dodatkowo od wewnątrz posmarować tłuszczem lub w ogóle z niego zrezygnować i natłuścić keksówkę i posypać ją np. bułką tartą.

  • Mar 8 stycznia 2018 o 13:49

    Bardzo czesto korzystam z tego przepisu. Jednak czesto zdarza sie ze pierwszego dnia chleb jest swietny, natomiast drugoego dnia bardzo sie kruszy. Nie wiem,gdzie popelniam blad. Czy przy przygotowaniu czy przy przechowywaniu?

    • Tosia 8 stycznia 2018 o 18:39

      Można spróbować dać 50 ml wody więcej, może to pomoże 🙂
      A jak Pani przechowuje chleb? To też bardzo istotne.

  • Marcin 10 października 2017 o 16:46

    W przepisie podaje Pani 2 łyżeczki suchych drożdży a to odpowiada przelicznikowo ok. 20gr świeżych. To ile ich mamdać 20 gr czy tak jak Pani podaje wcześniej 10 gr?

    • Tosia 11 października 2017 o 23:45

      Nie, nie 20 g to zdecydowanie za dużo jak na taki bochenek. Proszę dać 10 g, czyli 1/10 klasycznej kostki. Trzeba z nich zrobić jeszcze zaczyn 🙂

  • Aga 2 lipca 2017 o 21:35
    Ocena:

    Trafiłam na ten przepis przypadkiem i już trafił do przepisowego zeszytu 🙂 Chleb przepyszny, już dawno nie piekłam tak dobrego chleba. Z pewnością będę korzystać też z innych przepisów z Waszej strony. Pozdrawiam serdecznie

  • Ewa 11 marca 2017 o 20:15

    Witam. Czy chleb musi wyrastać pod ściereczka? Mój zaczyna jej dotykać, czy to nie sprawi że opadnie? Może lepiej ściereczke zabrać.
    Dziękuję za odpowiedź.

    • Tosia 13 marca 2017 o 01:44

      Ciasto musi być przykryte, albo ściereczka, albo folia spożywcza, inaczej wysycha. A jak ciasto dotyka ściereczki to truno, ale to może oznaczać, że za długo rosło lub ma za dużo drożdży.

      • Ewa 29 marca 2017 o 16:52

        Dziekuje bardzo.
        Twoje przepisy sa fantastyczne.
        Odkad tu trafilam nie kupuje juz chleba ani bulek. Moje dzieci zajadaja sie tym co upieke. Ostatnio do chleba dodalam żurawine i orzechy wloskie Pychotka.
        Pozdrawiam serdecznie.

  • Estera 11 lutego 2017 o 15:13

    Witam, szukam przepisu na sprawdzony chleb żytni z mąki typ 2000 na zakwasie. Czy może Pani polecić jakiś konkretny przepis? Do tej pory piekłam zawsze z mąki typ 720, na zakwasie. Pozdrawiam

  • Darek 20 stycznia 2017 o 14:26

    Witam. 3 chlebek z Pani przepisów właśnie rośnie :). Wczoraj pieklem graham – wyszedł bardzo smaczny tylko po uformowaniu bochenka trochę się rozjechal na boki i wyszedł nieco płaski. Zobaczymy jak się upieczecten mieszany z przepisu powyżej. Dziękuję za możliwość korzystania z przepisów 🙂

  • Krzysztof 12 grudnia 2016 o 20:29
    Ocena:

    Ja wczoraj zrobiłem chleb wg przepisu i oczywiście z rozpędu pomyliłem mąki, bo zamiast żytniej użyłem orkiszową typ 720, a dodatkowo później zobaczyłem, że mąka pszenna to typ 720. A jako że nie miałem drożdży to użyłem zakwasu w ilości 200 g. Przez ten cały zabieg ciasto rosło całą noc a nie 2 godziny, ale po upieczeniu chleb wyszedł bardzo dobry i wyrośnięty. 🙂

    • Tosia 13 grudnia 2016 o 15:02

      Hm, no to mocno Pan zamieszał, bo po pierwsze każdą mąkę inaczej traktujemy np. do mąki żytniej daje się więcej wody niż do orkiszowej, czy pszennej. Po drugie przy zakwasie zmieniają się proporcje, sposób i czas wyrastania (cała noc to trochę długo, nie wyszedł z tego kwaśny chleb?). Ale skoro twierdzi Pan, że wyszło to fajnie i smacznego 😉
      Na przyszłość jednak polecam korzystać z wyszukiwarki na blogu, możan wybrać bazę (drożdże czy zakwas) oraz mąkę jaką mamy: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/chleby/dowolny/dowolny/dowolny/ 🙂

  • Joanna 29 października 2016 o 22:28

    Mój pierwszy chleb !, w trakcie wyrabiania kleił sie bardzo do rąk, ale wyrósł ładnie i upiekł się ładnie, dziękuję.

  • Sławek 28 października 2016 o 17:21

    Jak pieczemy ten chlebek w termoobiegu czy góra dół

  • Jolanta 15 września 2016 o 22:48

    W czym go przechować?

  • Aleksandra 11 sierpnia 2016 o 00:16

    Witam. Nigdzie nie mogę kupić mąki pszennej typ 650, mam tą popularniejszą typ 550 czy jeżeli jej użyję chleb może się nie udać ?

  • Magdalena 26 lipca 2016 o 08:41

    Najlepszy chleb ever! Chociaż pewnie dlatego, że pierwszy który mi się naprawdę udał 😛 Piekłam go już 3 razy i dziś będzie kolejny. Powoli przymierzam się do następnych przepisów. Dziękuję Tosiu za to, że prowadzisz tę stronę, a jeśli kiedykolwiek wydasz książkę o pieczeniu chleba kupię ją bez zastanowienia, bo jestem pewna, że będzie warto. Pozdrawiam 🙂

  • Danuta 29 maja 2016 o 10:20

    Witam.pieke juz kolejny raz chleb zytnio-pszenny jest super.Do ostatniego wypieku dodalam czarnuszki polecam jak dla mnie rewelacja ☺

    • Tosia 29 maja 2016 o 19:13

      Super! Cieszę się, że chleb smakuje i fajny pomysł z dodatkiem czarnuszki 😉
      Zachęcam do zapoznania się też z innymi przepisami.

  • Julia 27 maja 2016 o 18:17

    Cześć! To nie jest mój pierwszy chleb ever, (może trzeci, czwarty?), ale pierwszy udany! 🙂 Sukces rozpoznaje po tym, że chłopak zachwyca się nim nawet, jak jest już dwudniowy 🙂 Pomęczę ten przepis jeszcze kilka razy i może przejdę do czegoś trudniejszego:) Pozdrawiam!
    Ps. Swoją drogą cały czas widzę na snapchacie, że pieczesz jakieś chleby, szukałam ich na burczymiwbrzuchu, a zupełnym przypadkiem trafiłam na tę stronę! Tagujcie ją częsciej!:)

    • Tosia 28 maja 2016 o 18:22

      Hej!
      Super, bardzo się cieszę, że chleb przeszedł test chłopaka. Faktycznie warto pomęczyć udany przepis kilka razy, a potem zacząć stopniowo dodawać jakieś ulubione składniki lub testować kolejne receptury 🙂
      Cieszę się, że ostatecznie tu trafiłaś, a Smakowity Chleb prowadzę już od roku bez Śliwki.
      Pozdrawiam Cię 😉

  • NIna 13 marca 2016 o 12:15

    Przy rozrabianiu niesamowicie kleił mi się do rąk. odstawiłam do wyrośnięcia… nie wiem czy coś z tego będzie.

    • Tosia 13 marca 2016 o 13:33

      Trzymam kciuki, co do wyrabiania, ciasto z mąką żytnią taki ma urok, zdecydowanie łatwiej wyrobić krótko mikserem 🙂

  • Justyna 17 lutego 2016 o 21:18

    Chleb według przepisu smakowo przepyszny:)
    Jedynie, nie wiem czemu, kruszy mi się nadmiernie przy krojeniu. Co może być przyczyną?
    Czy przepis mogę wzbogacić o ziarna (słonecznik, dynia, etc.)?

    • Tosia 19 lutego 2016 o 18:06

      Dzień dobry,
      Chleb kruszy się, gdy jest w nim za mało płynu. Może Pani dodać do 100 g ziaren więcej, ale wtedy potrzeba też więcej wody, bo znów wyjdzie za suchy 🙂

  • Justyna 10 lutego 2016 o 09:25

    Dlaczego czasami chleb pęka na wierzchu?

    • Tosia 10 lutego 2016 o 11:09

      Bo wyrasta np. zbyt długo/zbyt krótko/ma za dużo zakwasu, nie ma jednoznacznej odpowiedzi 🙂 W trakcie wyrastania można przykryć formę folią, zamiast ściereczką, to też może pomóc, w trakcie wyrastania nie zrobią się „rozstępy”, które potem popękają.

  • Ania 31 stycznia 2016 o 20:31

    czy zamiast suchych drożdży mogą być z kostki ? i ile ich trzeba dodać?

  • Renata 31 stycznia 2016 o 09:20

    Mam jedno pytanie do chleba trzeba dawać wodę przegotowaną

    • Tosia 31 stycznia 2016 o 10:52

      Ja wlewam wodę do czajnika i bardzo krótko podgrzewam, ale to zależy od stanu wody w domu. Jeśli pije Pani wodę kranową to można śmiało dodać trochę ciepłej 🙂

  • Kasia 11 stycznia 2016 o 18:32

    Czy moge uzyc w przepisie mąki żytniej razowej typ 2000 zamiast zytniej jasnej typ 720 ?

    • Tosia 11 stycznia 2016 o 20:39

      Niestety nie, mąka żytnia razowa nie nadaje się do drożdżowych wypieków za bardzo. Na pewno nie w tym chlebie, wyszedłby suchy i zbity 🙁

  • agnes 10 stycznia 2016 o 13:56

    Ile dać zakwasu zamiast drożdży.Mam również mieszanki mąki i wszędzie dodatek drożdży a ja chcę dać zakwas.Jest to możliwe do przeliczenia?Kocham Wasze przepisy proste chlebki nie za duże i smakowite.Najbardziej smakują mi mieszane mąki /tak moje jelita najlepiej tolerują/Ten wygląda smakowicie i jakie dziury,mniam.
    Pozdrawiam

    • Tosia 10 stycznia 2016 o 18:02

      Niestety modyfikowanie przepisów na drożdżowe wypieki, aby były na zakwasie nie ma najmniejszego sensu. Zmieni się absolutnie wszystko, proporcje, sposób przygotowania, wyrabiania i wyrastania ciasta, czas, wygląd i smak wypieku. Mamy na bogu rozbudowany dział w wypiekami na zakwasie, więc polecam go dokładnie przejrzeć, na pewno znajdzie tam Pani coś dla siebie. Jest nawet przepis na prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie https://smakowitychleb.pl/prosty-chleb-pszenno-zytni-zakwasie/ 🙂
      Pozdrawiam.

      • Magdalena 1 czerwca 2016 o 22:38

        Zgadzam się Tosiu, że każdy chleb będzie inny z każdego innego przepisu. Też uważam, że można znależć u Ciebie przepis na konkretny wypiek. Ja już piekę 7 lat chleb. Muszę przyznać, że masz na stronie ciekawe przepisy i chętnie z nich korzystam. Chociaż czasami je zmieniam częściowo, to i tak zawsze mi wychodzi.Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej