Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Mąkę orkiszową wsypujemy do misy, dodajemy sól i zakwas. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być po tym czasie plastyczne.

formowanie
1 min
formowanie

2. Formę keksówkę (u mnie 12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do środka ciasto na chleb orkiszowy na zakwasie.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

3. Wierzch chleba orkiszowego na zakwasie wyrównujemy i przykrywamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch chleba skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Prosty chleb orkiszowy na zakwasie kroimy po wystudzeniu.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej