Drożdże są ważnym elementem każdego drożdżowego chleba lub ciasta. Można używać drożdży suszonych instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. W przypadku drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w kuchni niż w przypadku wersji instant.
Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych i na nich opiera się większość moich przepisów. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy.
Terminologia: czy „zaczyn” i „rozczyn” to dwa różne pojęcia?
Nie jestem specjalistką językową, alerzostałam poproszona o zdefiniowanie tych pojęć, czyli „zaczynu” i „rozczynu”.
Widzę, że raczej wszyscy stosują te słowa zamiennie. Z kolei Słownik Języka Polskiego podaje, że „zaczyn to niewielka ilość surowego ciasta pozostawiona do wykorzystania przy następnym pieczeniu chleba”. Ja raczej powiedziałabym dzisiaj starter, chociaż tej metody na Smakowitym Chlebie nie praktykujemy (ja też nie mam w niej raczej doświadczenia).
Rozczyn rozumiem, kiedy przy mieszam drożdże z wodą na te standardowe 10-15 minut, żeby się aktywowały. O zaczynie piszę raczej, gdy odstawiam tę mieszaninę na kilka, kilkanaście godzin do powolnej fermentacji – może być na bazie drożdży lub zakwasu. Ostatecznie jednak wiem, że tych pojęć powszechnie używa się zamiennie.
Przeliczanie drożdży
Wystarczy ilość drożdży suszonych przeliczyć razy dwa i wyjdzie nam odpowiednia ilość drożdży świeżych. Czyli 7 g suszonych drożdży instant (klasyczna paczka) x 2 = 15 g drożdży świeżych.
Jak zrobić zaczyn ze świeżych drożdży?
Przygotowanie rozczynu warto zacząć od podgrzania mleka lub wody. Płyn, którym zalejemy drożdże powinien być letni, ale przy tym nie być zbyt gorący. To ważne, by nie zalać drożdży zbyt ciepłą wodą. Temperatura już powyżej 35 stopni C hamuje rozwój drożdży, a powyżej 65-70 stopni C sprawia, że obumierają i wypiek zwyczajnie się nie uda.
Do rozczynu warto dodać również cukier – skromna ilość nie sprawi, że przyszły chleb stanie się od razu słodki. Za to pomoże drożdżom szybciej pracować, spulchni i podniesie przyszłe ciasto chlebowe. Gdy jednak nie chcecie dodawać cukru – pocieszę Was, że zaczyn drożdżowy wyjdzie bez cukru, być może tylko wolniej wyrośnie. Drożdżom wystarczą cukry zawarte w mące. Dlatego do rozczynu często dodaję też 1 lub 2 łyżki mąki, dzięki temu zaczyn lepiej się podnosi i wychodzi bardziej gęsty.
Jak zrobić zaczyn z suszonych drożdży instant?
Z drożdży instant również można przygotować rozczyn drożdżowy. Moim ulubionym jest długo wyrastający zaczyn poolish, który nauczyłam się robić korzystając z książki J. Hamelmana „Chleb”.
Wystarczy 150 g mąki pszennej wymieszać z 150 g letniej wody i 1/8 łyżeczki suszonych drożdży, całość wymieszać, przykryć i odstawić na noc (ok. 10-14 h). Następnego dnia zaczyn drożdżowy jest gotowy do upieczenia na nim chleba lub chrupiących bagietek jak np. z tego przepisu „Bagietki na zaczynie poolish (według J. Hamelmana)”.
Przechowywanie drożdżowego zaczynu
Jak długo można trzymać zaczyn drożdzowy? W lodówce kilka dni, jeśli nie zaschnie. Natomiast w temperaturze pokojowej nie dłużej niż 10-12 godzin, ale to zależy od ilości drożdży. Taki zaczyn może się szybko zrobić kwaśny i zapadać lub uciekać ze słoja/misy.
Przepis na szybki zaczyn ze świeżych drożdży
Poniżej przedstawiam podstawowy przepis na szybki zaczyn ze świeżych drożdży, który można wykorzystać praktycznie przy każdym przepisie wymagającym drożdży (nie tylko na chleb czy bułki).
Przepis, jak zrobić zaczyn drożdżowy
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na zaczyn drożdżowy:
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka cukru
- 60 ml letniego mleka lub wody
Instrukcja, jak zrobić zaczyn drożdżowy
- Do miseczki lub szklanki rozkruszamy świeże drożdże. Dodajemy cukier i mąkę.
- Mleko podgrzewamy, aby było letnie, ale przy tym nie za gorące (ok. 37 stopni).
- Zalewamy drożdże mlekiem i intensywnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
- Zostawiamy na 5-15 minut, aż drożdże zaczną pracować, a zaczyn urośnie.
- Tak przygotowany zaczyn drożdżowy łączymy z innymi składnikami, aby powstało ciasto na chleb.
Pytania od Domowych Piekarzy mile widziane
A jeśli macie pytania dotyczące drożdży, przygotowywania zaczynu z drożdży czy innych tematów związanych z pieczeniem chleba w domu, to zadawajcie je w komentarzach. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki na drożdżach 🙂
Witam
Kochani piszcie proporcje w gramach. Konia z rzędem temu kto odmierzy 1/8 łyżeczki 🤔Wiem że to wartości orientacyjne gdyż każdy musi sam praktycznie ustalić własny przepis. Od ponad roku już próbuję różne przepisy, wyciągam wnioski i stosuję w praktyce. Tylko dwa pierwsze wykonania nie dały się zjeść ale następne były coraz lepsze🍞😉. Moje uwagi są takie żeby zaczynać od podstawowych składników: woda, mąka, sól, drożdże (ew. rozczyn). Jak zacznie wychodzić można kombinować z zakwasem i dodatkami, żeby się nie zrazić pierwszymi niepowodzeniami. Zakwas jest prosty w przygotowaniu ale pierwsze próby nie są takie łatwe, jest wiele wątpliwości, no chyba że ktoś jest wyjątkowo zdolny🤓. Ja tego doświadczyłem i wiem o czym mówię🧑🍳.Pozdrawiam autorkę, uczestników i życzę wielu sukcesów🍞👋👍.
Absolutnie się z Panem zgadzam! Chleb na zakwasie jest prosty, składniki też, ale trzeba się nauczyć obserwacji ciasta, otoczenia i samego zakwasu, aby uzyskać dobre efekty. Z ciastami na bazie drożdży wcale nie jest inaczej 🙂 Bez właściwej obserwacji żaden przepis, nawet krok po kroku ze zdjęciami nie musi się udać. Później już idzie z górki, chociaż i najbardziej doświadczonym piekarzom czasami zdarzy się wpadka.
1/8 łyżeczki drożdży nie jest taka znów trudna do odmierzenia. Z pomocą z pewnością przychodzą popularne już w naszych kuchniach miarki kuchenne – takie o wielkości łyżki, łyżeczki, połówek i ćwiartek(w końcu 1/8 łyżeczki to nic innego niż połówka takiej właśnie ćwiartki). Wagowo 1/8 łyżeczki drożdży to mniej niż 1g, a to jeszcze trudniej odmierzyć w warunkach domowych.
Witam wszystkich.
Od trzech miesięcy „bawię się” wypiekaniem chleba – na razie w maszynie mieszająco-piekącej, z gotowych mieszanek, aby oswoić się z zagadnieniem. Też miałem problem z odważaniem drożdży instant, drożdży żywych, cukru, soli, masła. Wybawieniem z problemu stała się mała waga elektroniczna, tzw. „jubilerska”, za kilkadziesiąt złotych. Koszt zakupu zwrócił się już, jak sadzę, po wypieczeniu dotychczas ponad 50 bochenków różnych chlebów.
Teraz przechodzę do kolejnej klasy nauki – pierwszy zakwas już jest hodowany kolejny dzień, foremka zakupiona, piekarnik czeka …
Pozdrawiam
No to czekamy na kolejne sukcesy piekarnicze 🙂
Pani Tosiu posiadam automat tefal bread baguette 1600W proszę o przepis na chlebek z swieżych drozdzy orkiszowy czy zytni z maki pełnoziarnistej jak i z drożdzy instant
Mamy kilkanaście różnych przepisów na chleby wypiekane w automacie. Ten jest dosyć zbliżony do takiego, jakiego Pan szuka – mąkę pszenną można zastąpić orkiszową, a nawet jasną żytnią https://smakowitychleb.pl/chleb-pelnoziarnisty-z-automatu/.
Dodatkowo podpowiem, że w zasadzie każdy przepis z naszej strony można zrealizować z pomocą automatu do wypiekania chleba.
Tu natomiast podpowiadamy jak zamienić drożdże świeże na suszony i odwrotnie https://smakowitychleb.pl/chleb-pelnoziarnisty-z-automatu/
Bardzo fajny przepis można nauczyć się z niego wielu rzeczy.💌
A jeśli mowa o zaczynie z drożdży instant, podana jest porcja na jeden chleb? 😊
Sugerowałabym raczej zajrzeć do konkretnych przepisów. To raczej poradnik, ilości składników są orientacyjne.
Ogólnie to mam chęć zrobić właśnie chlebek mam nadzieję że będzie dobry i smaczny
Proszę trzymać za mnie kciuki
Trzymamy kciuki!
Na jaki przepis się zdecydowałaś?
Dzięki za pomoc,wykorzystałam przepisik mam nadzieję,że chlebek wyjdzie super smaczny.To mój pierwszy chlebek ,proszę trzymać kciuki.Pozdrawiam:):):)
Trzymam kciuki i wierzę, że chleb wyjdzie pyszny! Proszę tylko uważać, pieczenie chleba uzależnia 😉
A co jeśli zalejemy ją 60stopniowa wodą i ok 100stopniową?
To ważne, by nie zalać drożdży zbyt ciepłą wodą. Temperatura już powyżej 35 stopni C hamuje rozwój drożdży, a powyżej 65-70 stopni C sprawia, że obumierają i wypiek zwyczajnie się nie uda.
Witam. Chce zrobic chlebek bezglutenowy i chciałam zapytać czy wyjdzie mi zaczyn jeśli do świeżych drożdży nie dodam cukru ? Drożdże zaleje ciepłą wodę i dodam łyżkę mąki uniwersalnej bezglutenowej.
Zaczyn wyjdzie bez cukru, być może tylko wolniej wyrośnie. Drożdżom wystarczą cukry zawarte w mące.
Pani Tosiu, właśnie zamierzamy z mężem upiec nasz pierwszy chleb w maszynie. Posiadamy jedynie drożdże żywe (z instant byłoby łatwiej), oczywiście mamy tutaj różne opinie na temat zaczynu. Z tego co Pani pisze jasno wynika, że robię najpierw zaczyna z 60 ml wody, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i 15 g drożdży. Potem rozumiem, że dodaję ten zaczyn od razu do wody na początku wrzucania składników do formy (odejmując te 60 ml od ilości wody z przepisu). Następnie do płynnych składników dodaję, jajko, mąkę czy co tam jest w przepisie i nastawiam program. Jestem zwolennikiem trzymania się przepisu, natomiast mąż podchodzi do rzeczy bardziej filozoficznie – czemu na przykład nie wrzucić od razu drożdży do formy, zalać całą ilością wody, wymieszać z odrobiną cukru i mąki i w ten sposób zrobić zaczyn od razu w maszynie i w całej objętości wody jaką będziemy używać do wypieku. Poza tym jakie to ma znaczenie w jakiej kolejności wrzucamy rzeczy do maszyny, skoro i tak to wszystko mieszmy razem. Byłabym wdzięczna za komentarz, czy robienie wcześniej zaczynu w małej ilości wody ma sens i dlaczego tak 😉
Wrzucania drożdży do całej wody ogólnie nie polecam chociaż samej zdarza mi się takie filozoficzne podejście do przepisów. Można natomiast wymieszać drożdże w niewielkiej ilości wody z odrobiną mąki (ewentualnie szczyptą cukru) bezpośrednio w misie maszyny, a gdy wyrośnie, dodać pozostałe składniki.
Dzien dobry,
Czy zaczyn mozna zrobic uzywajac maki zytniej, gryczanej lub orkiszowej zamiast pszennej?
Dziekuje
Tak
Jak długo można trzymać zaczyn drożdzowy?
w lodówce kilka dni, jeśli nie zaschnie, a tak w temperaturze pokojowej to myślę, że nie dłużej niż 10-12 godzin, ale to zależy od ilości drożdży. Taki zaczyn może się szybko zrobić kwaśny i zapadać lub uciekać ze słoja/misy.
Cześć
Jest przepis na rozczyn ze świeżych drożdży z 15 gramów świeżych drożdży,a co jeśli w przepisie jest podane z 1 łyżeczki drożdży suchych,przeliczam to na świeże czyli około 5 gram to jak robię zaczyn z 5 gramów czy z 15 gramów?
Hej,
Ja przyznam szczerze, że w takim wypadku robię to na oko, szczypta mąki, szczypta cukru, trochę letniej wody, aby była gęsta pasta i gotowe. Albo można podzielić na 3 po prostu.
Mam 3kg różnej mąki (450,650,720) 6 opakowań sychych drożdży czyli 48 g chce upiec duży chleb. Jaki wyjdzie chleb z smakiem drodzy czy nie?
Nie używam w kuchni mleka i cukru. Ze względu na to, że w drożdżach suszonych jest emulgator, chciałabym zrobić chleb z wykorzystaniem świeżych drożdży. Czy zaczyn bez cukru, na wodzie z mąką pszenną wyjdzie?
Tak, oczywiście, można zrobić bez cukru, jeśli drożdże będą ok to zaczyn i tak ruszy.
Pani Tosiu, robiąc zaczyn drożdżowy jaki zastosować typ mąki pszennej ? Pozdrawiam serdecznie. Asia.
Taki jak w przepisie na ciasto 🙂
Witam. Jestem początkującym „piekarzem” stąd moje pytanie. Czy ta ilość zaczynu – jak podana powyżej – jest na chleb z 0,5 kg mąki? Czy ilość mąki użytą w przepisie na chleb trzeba pomniejszyć o ilość mąki (150 gr)użytą do zaczynu poolish tj. z drożdży suchych?
Pozdrawiam
Tak, mniej więcej na 400-600 g mąki.
To wszystko zależy jak skonstruowany jest przepis, jeśli z drożdżami suszonymi, a chcemy przygotować zaczyn ze świeżych drożdży to odejmujemy jedynie ilość letniej wody.
Nie rozumiem pytania z zaczynem poolish, bo to zupełnie inny zaczyn niż ten ze świeżych drożdży, zupełnie inne proporcje i efekt.
Smaczne chleb dziekuje i pozdrawiam serdecznie pozdrowienia z dalekiej Australi ?❤️???
Czyli 7 g suszonych drożdży instant (klasyczna paczka) x 2 = 15 g drożdży świeżych. jak dla mnie to 14g
To jest umowne przeliczenie, można śmiało zaokrąglić, różnica 1 g nic nie zmieni.
Szanowny Piekarzu dostalam Kimmel i Nargela nasiona (black seed) ???
Witam upieklam już parę chlebkow w automacie z pani przepisu i sa smaczne, używałam drożdży w proszku. Teraz chcę spróbować na zaczynie ze świeżych. Proszę mi powiedzieć kiedy mam je dodać. Na końcu. Czy na początku? Dziękuję z góry za informacje.
Zaczyn dajemy na początku, razem z wodą 🙂
Dziękuję za odpowiedź. Polecam pani stronę jest bardzo ciekawa. Robilam chlebek pszenny, chaleczke, pelnoziarnisty ale super smakuje wiejski z twarozkiem i szczypiorkiem. Moja rodzina stwierdziła że jest najlepszy (jak do tej pory) ?.Pozdrawiam.
1/8 łyżeczki to jakieś 3g?
Ciężko mi to przeliczyć na gramy, bo to będzie nawet chyba mniej niż gram suszonych drożdży, więc wydaje mi się, że może nawet mniej. To dosłownie szczypta suszonych drożdży, więc chyba w przeliczeniu na świeże drożdże wykorzystałabym 3/4 łyżeczki, czyli też taką szczyptę/małą bryłkę 🙂