W zeszłym miesiącu przygotowałam wpis o tym jak przygotować ciasto na pizzę. Co prawda jest to blog poświęcony wypiekowi domowego chleba, ale tak naprawdę od własnoręcznie przygotowanego pieczywa do pizzy jest naprawdę krótka droga. Przy okazji postu, ktoś z czytelników zapytał się jak upiec pizzę z ciasta na zakwasie. Eksperymentowałam z tym tematem wielokrotnie, więc […]

Pyszne ciasto. Bardzo polecam
No prawie pizza
Witam,
czy można czymś zastąpić lód? Czy może wystarczyć samo naczynie z wodą?
Hej, czy mąka 550 też przejdzie?
Tak
W pizzy powinno się stosować mąkę 00
Włoską 00 lub w utrudnionych warunkach 550, która jest podobnie zmielona jak 00, tylko inaczej oznaczana w Polsce 🙂
Hej mam zakwas żytni dziś upiekę pierwszy mój chlebek.mam pytanie chodzi o pizze dodaje rozczyn drożdży do mąki na chleb a później ciasto nie wyrasta dlaczego
Nie rozumiem pytania, bo najpierw pojawia się temat zakwasu pod przepisem na pizze na zakwasie a tu nagle rozczyn drożdżowy, można się pogubić.
Z jakiego przepisu Pani piekła pizzę, że się nie udała?
Czy miseczka z woda powinna zostać na cały czas pieczenia , z dodatkami ?
Tak
Zamierzam wypróbować! Tylko mam jedną wątpliwość – jak powinienem podejść do kwestii pieczenia, jeżeli mam zwykły gazowy piekarnik z płomieniem, bez termoobiegu?
Ustawiamy w takim wypadku najwyższą temperaturę.
1. Czy można użyć zakwasu pszennego? Akurat mam dużo do zużycia 🙂
2. Jakiej mniej-więcej średnicy wychodzą 2 pizze z tego przepisu?
Można użyć zakwasu pszennego lub orkiszowego, proporcje bez zmian.
Trudno powiedzieć, wszystko zależy jak rozciągniemy/rozwałkujemy ciasto, to może być od 30 do 40 cm.
Wypróbowałam. Jest super. Tylko na potrzeby mojego syna zamieniłam mąkę na żytnią typ 720 i orkiszową – po połowie. Rewelacja!!! 🙂
Super 🙂
Ja nie mogę drożdży więc jest to super alternatywa. Jest po prostu pyszne to ciasto. Na początku było trochę wolne i stwierdziłam, że może trzeba mniej wody. Dałam 140 ml i było super.
a mi wyszedł zakalec 🙁 totalny 🙁 zmarnowane wszytsko, składniki ciasto itp :((( wysztko robiłam wg przepisu tylko że od razu włożyłam ciasto ze składnikami do pieca – pewnie to była tego przyczyna (
Jeszcze nie robiłem na zakwasie, ale nie sądzę, zeby to był problem – zawsze wkładam ze wszsytkim od razu – mozliwe, że miałaś zbyt dużo „wody” w tym co położyłaś na ciasto.
Hej super tu przepisy macie,robiłas moze pizze bezglutenowa? jestem dopiero poczatkujaca w tej dziedzinie.Pozdrawiam.
Hej 🙂
Nie robiłam, nie jestem bezglutenowcem, ale czasem piekę bezglutenowe chleby, więc mogę polecić te przepisy: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/
dziś piekłam z tego przepisu pizzę i jest przepyszna 🙂 na początku ciasto było dość luzne i nie sądziłam że ciasta wystarczy na dużą blachę. polecam!
Super, dzięki za komentarz, cieszę się, że się udała 🙂 Z założenia z tego ciasta miały powstać mniejsze okrągłe pizze na w miarę cienkim cieście, czyli w stylu włoskim, a nie na całą blachę jak to się piekło w polskich domach 10 lat temu 🙂 Oczywiście wszystko to kwestia gustu, najważniejsze, że ciasto udane!
Pozdrawiam.
Bardzo fajny oryginalny przepis na ciasto na pizzę. Jakże inna pizza od tych, które nam serwują w sieciówkach.
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
/Dzięki za przepis, super. Zakwas mam bo pieke chleb.Do roboty.