W zeszłym miesiącu przygotowałam wpis o tym jak przygotować ciasto na pizzę. Co prawda jest to blog poświęcony wypiekowi domowego chleba, ale tak naprawdę od własnoręcznie przygotowanego pieczywa do pizzy jest naprawdę krótka droga.
Przy okazji postu, ktoś z czytelników zapytał się jak upiec pizzę z ciasta na zakwasie. Eksperymentowałam z tym tematem wielokrotnie, więc dzisiaj postanowiłam podzielić się doświadczeniami.
Tak naprawdę pizzę można upiec z wielu rodzajów ciasta, które pierwotnie zostało przygotowane z myślą o chlebie. Ważne, aby opierało się na mące jasnej (czyli pszennej lub orkiszowej). Dobrze jak ciasto jest dosyć elastyczne, czyli dobrze wyrobione i o odpowiednich proporcjach. Na plastyczność ciasta wpływa też pozytywnie dodatek oliwy.
Ciasto na bazie aktywnego zakwasu w dobrych warunkach pod względem temperatury poradzi sobie już w 3 godziny. Następnie wystarczy je dobrze i ostrożnie rozwałkować/rozciągnąć, krótko podpiec w naparowanym piekarniku, wyłożyć składniki, jeszcze raz włożyć do pieca i po 15 minutach gotowa.
Chrupiąca pizza o nietypowym i bogatym smaku gotowa 🙂
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml letniej wody
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 2 porcje. Każdą z nich delikatnie rozciągamy na cienki placek lub rozwałkowujemy przy pomocy wałka. Przekładamy na blachę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu.
- Blachę z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i podpiekamy 5 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 220 stopni. Wyciągamy pizzę, smarujemy sosem, wykładamy ulubione dodatki. Wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy jeszcze 10 minut.
To była praktycznie pierwsza pizza, którą robiłem. Użyłem mąki orkiszowej razowej i pszennej typu 500 (pół na pół). Ale ciasto wyrabiałem ok 15min zanim zaczęło odstawać od ręki. Wyszła super pizza. Pyszna i wyrośnięta. Tylko za gruba. Z podanych ilości zrobiłem jedną blachę taką na cały piekarnik, bo nie wiedziałem jak rozumieć 2 porcje. A spokojnie wyszły by 2 takie blachy i lepiej by się piekło. Dziękuję za przepis.
Długość wyrabiania będzie się różnić w zależności od ilości białka w mące, od energii, jaką w danym momencie wkładamy w pracę, a także od temperatury składników oraz otoczenia.
Cieszę się, że pizza smakowała.
Mocny zakwas i dobra mąka to podstawa. Super przepis pozdrawiam.
Nie wiem skąd te pochlebne komentarze. Nie polecam tego przepisu. Ciasto nie wyrosło, klei się do rąk tak że nie da się uformować placka, a po upieczeniu wyszedł zakalec. Tra ge dia
Dziękuję za komentarz. Niestety wygląda mi to na problem z zakwasem. To raczej klasyczny przepis na ciasto chlebowe, nie powinno sprawiać opisanych problemów. Proszę wzmocnić zakwas i/lub sprawdzić, czy w momencie mieszania ciasta pracuje i jest aktywny. W naszym poradniku dotyczącym zakwasu można znaleźć kilka przydatnych porad.
Dodam że zakwas jest ok ponieważ piekę na nim chleb, który ładnie wyrasta w blaszce.
W takim razie to ciasto również nie powinno sprawiać problemu.
Mimo wszystko warto przyjrzeć się zakwasowi. Ciasto wyrastające w foremce jest znacznie mniej wymagające niż pieczywo formowane. Jeśli ciasto jest lepkie to albo zakwas jest słabej jakości, albo wymaga dłuższego wyrabiania. Odrzucam teorię o zbyt długim wyrastaniu, bo pisała Pabi, że ciasto nie rośnie.
Hej. Dla mnie przepis petarda. Trochę mam jeszcze problem z „kręceniem placka”, ale w smaku jest pyszna. Samo skomplikowanie procesu jest minimalne, więc każdy zrobi pyszną, a z czasem i bardzo ładną pizzę. POLECAM 😉
A ja bardzo lubię takie nieidealne, rustykalne placki 🙂 mają swój urok, a smaku im to nie ujmuje!
Cześć 🙂 mam pytanie, kiedy wkładać do piekarnika to naczynie z wodą (kostkami lodu), bo jak wiadomo, zanim włoży się do piekarnika ciasto na pizzę, musi się on chwilę rozgrzać, 15-20 minut, czy gdy się rozgrzewa, to naczynie z lodem ma tam już być, czy wkładamy go równocześnie z pizzą?
Równocześnie z pizzą, lód niemal momentalnie zaczyna parować.
Witam czyli mąka na pizzę może być typ ’00’ ?
Właśnie o takiej mowa.
Dzień dobry,
A czy jest możliwość zrobić taką pizzę na mące żytniej, ewentualnie żytniej razowej?
Zasadniczo można chociaż ciasto na mące żytniej nie będzie tak elastyczne jak to na mące pszennej. Bezpieczniej będzie połączyć mąkę pszenną i żytnią w proporcji 1:1, oczywiście tylko jeśli nie ma przeciwwskazań do użycia mąki pszennej. Polecam stopniowo dodawać wodę zmniejszając, bądź też zwiększając ilość wody niezbędną do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Tak od ręki nie powiem ile trzeba dodać wody, ale jej ilość zmieni się na pewno.
Ciasto mi nie wyroslo, chociaz zakwas byl aktywny. Woda byla ciepla kolo 37 stopni, nie goraca – moze to przez to? Czekam prawie 4h…
Lekko ciepła woda nie zaszkodziła ciastu. Problemu należałoby szukać w innym miejscu. Czy to bardzo młody zakwas?
Zakwas od szwagierki, ktora n’a nim robila juz sporo rzeczy a ona tez go od kogos dostalam duzo wczesniej. Zakwas jest pszenny. Ciasto stalo w lazience, gdzie w domu najcieplej bylo. Ciasto wyrabialam 5 minut na
thermomixie.
Wszystko brzmi dobrze, ale czasami tak bywa i też mi się zdarza. Może pogoda, może mąka, może przefermentowany zakwas.
A może trzeba zrobić rozczyn zakwasu ? Pozdrawiam 🙂
Nie przygotowuje się rozczynu na bazie zakwasu. Można przygotować zaczyn, ale to zupełnie inny przepis.
Optymalna temperatura dla fermentacji drożdży to max 34 stopnie, w większej temperaturze drożdże giną kategorie ciasto nie wyrosło.
Pozdrawiam
Owszem, ale poniżej 40 stopni zakwas lub drożdże nie powinny jednak obumrzeć tym bardziej, że w połączeniu z pozostałymi składnikami temperatura z pewnością uległa obniżeniu.
Czy zakwas ma być prosto z lodówki czy dokarmiony ? Ile to łyżek (mniej więcej) 150 g zakwasu? Dziękuję z góry za odpowiedz….
Aktywny zakwas to zakwas dokarmiony i wyrośnięty. Do odmierzania zakwasu dobrze jest zaopatrzyć się w prostą wagę kuchenną. Łyżka to w tym przypadku nienajlepsza miara – waga zakwasu mieszczącego się na 1 łyżce stołowej będzie wahać się między 15g – 20g.
Ile mozna przechowywac takie nie upieczone ciasto?
Jeśli chcemy przechować surowe ciasto dłużej, musimy odstawić je do wyrastania do lodówki. Wówczas możemy użyć je do przygotowania pizzy od 8-16h.
Zrobiłam z semoliną, z 400 gramów mąki wyszły 4 cieniutkie pizze o średnicy ok 25 cm. Piekłam na kamieniu, w 300 stopniach, bez termoobiegu i bez pary, od razu z dodatkami – 4-5 minut wystarczy. Pycha!
Pyszne ciasto. Bardzo polecam
No prawie pizza
Dzień dobry, a w jakiej temp I jakiej funkcji pieczenia powinnam piec pizzę jeśli mam piekarnik z funkcja pieczenia parowego i dodatkowo program do pieczenia chleba ( funkcja pieczenia parowego ),
Pizzę powinno piec się w jak najwyższej temperaturze. Polecam minimum 230 stopni lub nawet wyższą. Programu piekarnika nie doradzę.
Mam zakwas kukurydziany, te same proporcje w tym przypadku czy jakos zmodyfikowac? Super przepisy i inspiracje!
Witam,
czy można czymś zastąpić lód? Czy może wystarczyć samo naczynie z wodą?
Hej, ten przepis to jest MISTRZOSTWO!!! to jest najlepsze ciasto na pizzę jakie jadłam- nie tylko w rankingu domowych, ale i tych restauracyjnych, serio!!! ciasto jest cieńkie, mimo wielu składników nie ugina się- ale nie jest twarde. jest idealne 🙂 jedyne co to musiałam dużo podsypywać mąką jak już wyrosło, było trochę lejące i klejące, może warto dopisać do przepisu?
aż szkoda, że nie da się tu załączyć zdjęcia 😀 warto czekać te 3 godziny aż wyrośnie, oj warto
Hej, czy mąka 550 też przejdzie?
Tak
W pizzy powinno się stosować mąkę 00
Włoską 00 lub w utrudnionych warunkach 550, która jest podobnie zmielona jak 00, tylko inaczej oznaczana w Polsce 🙂
Mam pytanie.
Ciasto na pizze na drożdżach można przechowywać w lodówce. Jak jest w przypadku tego z zakwasem? Czy mogę zrobić ciasto jednego dnia, a drugiego upiec pizze?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Hej mam zakwas żytni dziś upiekę pierwszy mój chlebek.mam pytanie chodzi o pizze dodaje rozczyn drożdży do mąki na chleb a później ciasto nie wyrasta dlaczego
Nie rozumiem pytania, bo najpierw pojawia się temat zakwasu pod przepisem na pizze na zakwasie a tu nagle rozczyn drożdżowy, można się pogubić.
Z jakiego przepisu Pani piekła pizzę, że się nie udała?
Czy miseczka z woda powinna zostać na cały czas pieczenia , z dodatkami ?
Tak
Zamierzam wypróbować! Tylko mam jedną wątpliwość – jak powinienem podejść do kwestii pieczenia, jeżeli mam zwykły gazowy piekarnik z płomieniem, bez termoobiegu?
Ustawiamy w takim wypadku najwyższą temperaturę.
1. Czy można użyć zakwasu pszennego? Akurat mam dużo do zużycia 🙂
2. Jakiej mniej-więcej średnicy wychodzą 2 pizze z tego przepisu?
Można użyć zakwasu pszennego lub orkiszowego, proporcje bez zmian.
Trudno powiedzieć, wszystko zależy jak rozciągniemy/rozwałkujemy ciasto, to może być od 30 do 40 cm.
Wypróbowałam. Jest super. Tylko na potrzeby mojego syna zamieniłam mąkę na żytnią typ 720 i orkiszową – po połowie. Rewelacja!!! 🙂
Super 🙂
Ja nie mogę drożdży więc jest to super alternatywa. Jest po prostu pyszne to ciasto. Na początku było trochę wolne i stwierdziłam, że może trzeba mniej wody. Dałam 140 ml i było super.
Zakwas to też drożdże( dzikie) z otoczki nasionek które zielono na mąkę. Plus kwas z bakterii kwasu mlekowego
a mi wyszedł zakalec 🙁 totalny 🙁 zmarnowane wszytsko, składniki ciasto itp :((( wysztko robiłam wg przepisu tylko że od razu włożyłam ciasto ze składnikami do pieca – pewnie to była tego przyczyna (
Jeszcze nie robiłem na zakwasie, ale nie sądzę, zeby to był problem – zawsze wkładam ze wszsytkim od razu – mozliwe, że miałaś zbyt dużo „wody” w tym co położyłaś na ciasto.
Hej super tu przepisy macie,robiłas moze pizze bezglutenowa? jestem dopiero poczatkujaca w tej dziedzinie.Pozdrawiam.
Hej 🙂
Nie robiłam, nie jestem bezglutenowcem, ale czasem piekę bezglutenowe chleby, więc mogę polecić te przepisy: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/
dziś piekłam z tego przepisu pizzę i jest przepyszna 🙂 na początku ciasto było dość luzne i nie sądziłam że ciasta wystarczy na dużą blachę. polecam!
Super, dzięki za komentarz, cieszę się, że się udała 🙂 Z założenia z tego ciasta miały powstać mniejsze okrągłe pizze na w miarę cienkim cieście, czyli w stylu włoskim, a nie na całą blachę jak to się piekło w polskich domach 10 lat temu 🙂 Oczywiście wszystko to kwestia gustu, najważniejsze, że ciasto udane!
Pozdrawiam.
Bardzo fajny oryginalny przepis na ciasto na pizzę. Jakże inna pizza od tych, które nam serwują w sieciówkach.
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
/Dzięki za przepis, super. Zakwas mam bo pieke chleb.Do roboty.