Każdy ma swoje własne wyobrażenie na temat idealnego chleba. Dla jednych będzie to lekko kwaskowaty razowiec na zakwasie, dla innych delikatny i puszysty chleb pszenny. Możliwości w wyborze chleba jest sporo, a wiele osób decyduje się na jego samodzielne przygotowanie w domu. Miłośnicy wypieku domowego chleba raczej niechętnie kupują pieczywo, początkujący domowi piekarze pewnie robią […]

No inaczej sie nie da, chleb nie bedzie mial zadnej struktury a dokladniej bedzie sie sypal jak piach lub kruszyl jak krakersy, tak, czy siak do chleba w konsystencji i smaku podobny nie bedzie. Piec na drozdzach, na zakwasie bezglutenowym oraz tak i tak, zyskujac zakwasem smak a drozdzami wzrost.
Witaj Tosiu!- od paru miesiecy probuje zrobic wlasny chleb jednak bez specjalnego powodzenia. Do nieznajomosci tematu wypiku chleba doszla jeszcze sprawa pikarnika. Chcac otrzymac „dobry ” chleb, musilem obnizyc temperature o 30°C i bez podmuchu. Wypiekam chleb na wlasnym zakwasie. Jest jednak stosunkowo ciezki i i malo puszysty. Co moglbym zmienic w moich zabiegach aby lekki i puszysty. Dodam moze, ze wypiekam glownie chleb orkiszowy lub mieszany. Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego- Wojtek.
Dzień dobry. Musiałabym zerknąć na proporcje przepisów, aby coś stwierdzić, przypuszczam, że to po prostu kwestia średnich receptur lub drobnych błędów. Proszę napisać jeden to może pomogę 🙂
Pani Tosiu!
Czy można do ziemniaków piree zamiast masła dodać oliwę. Interesuje mnie wypiek chleba domowego ale: bezglutenowego i bez dodatków mleka (masła) Może Pani coś doradzi. Choruję na raka jelita i wątroby dlatego takie reżimy. Polecam się.
Andrzej
Dzień dobry,
Tak, oczywiście, puree można zrobić z samych ziemniaków, albo zamiast masła i mleka dodać trochę oliwy/oleju roślinnego 🙂
Mam nadzieję, że wypiek się uda, życzę powrotu do zdrowia i pozdrawiam!