Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną i odsączoną z wody soczewicę. Dodajemy suszone drożdże, pokrojone drobno suszone pomidory, zalewę, czyli olej/oliwę z suszonych pomidorów, suszoną paprykę oraz sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 4 minut, aż składniki się dokładnie połączą.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. Przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy, przykrywamy ściereczką na 1h 40minut.
pieczenie
pieczenie
3. Po tym czasie pieczemy chleb w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez 40 minut. Wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy, chleb jest poprawnie upieczony. Wyciągamy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 40 min