Chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami to wstęp do czegoś większego… W tym tygodniu planuję trochę poszaleć z chlebami i upiec słynny Tartine bread. Jego przygotowanie wymaga sporo cierpliwości, ale przede wszystkim też czasu, dlatego jego upieczenie planuję już od dwóch tygodni, wciąż jednak brakuje mi na to wolnego dnia. Zanim to jednak nastąpi, w dzisiejszy trochę zabiegany poniedziałek, postanowiłam szybko wypełnić domowy chlebak jakimś smacznym chlebem.
W szafce znalazłam paczkę czerwonej soczewicy, która leży już od jakiegoś czasu i czeka, aż coś z niej zrobię. W lodówce znalazłam słoiczek suszonych pomidorów i pomyślałam, że oba składniki świetnie ze sobą grają, nie tylko kolorystycznie.
Przemyciłam je do ciasta na szybki chleb pełnoziarnisty i wyszedł z tego naprawdę fajny chleb. A wymaga od nas małej ilości pracy 🙂
Skoro cenicie śródziemnomorskie smaki, to mam dla też prosty przepis na pomidorowy podpłomyk z patelni. To alternatywa dla tradycyjnego pieczywa i sposób na wprowadzenie do domowej piekarni aromatu pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią. Dla odmiany – nie trzeba włączać piekarnika!
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakował Wasz wypiek 🙂
Czy ugotowanej soczewicy nie powinno sie jeszcze zblendować przed dodaniem?
Nie, w tym przepisie zależy nam na soczewicy w całości, ale można oczywiście zabawić się też ze zmiksowaniem, zmienią się jednak proporcje.
Chciałabym upiec ten chleb, ale wyłącznie z mąką pełnoziarnistą.
Czy mam nią zastąpić mąkę pszenną w takiej samej ilości?
Tak, ale będzie trzeba zwiększyć ilość wody, ponieważ mąka pełnoziarnista absorbuje więcej płynu 🙂
250 g ugotowanej soczewicy ile to g surowej?
Ugotowałam mniej więcej 200 g, potem soczewica jeszcze spęcznieje, ale trudno mi powiedzieć w ciemno. Zawsze można ugotować więcej do obiadu 🙂
Pycha, nie spodziewałam sie tak ciekawego smaku
Cieszę się, że smakowało 🙂
Genialny! Robiłam już dwa razy, pycha! 🙂
Super, dzięki za komentarz 🙂