Chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami to wstęp do czegoś większego… W tym tygodniu planuję trochę poszaleć z chlebami i upiec słynny Tartine bread. Jego przygotowanie wymaga sporo cierpliwości, ale przede wszystkim też czasu, dlatego jego upieczenie planuję już od dwóch tygodni, wciąż jednak brakuje mi na to wolnego dnia. Zanim to jednak nastąpi, w dzisiejszy trochę zabiegany poniedziałek, postanowiłam szybko wypełnić domowy chlebak jakimś smacznym chlebem.
W szafce znalazłam paczkę czerwonej soczewicy, która leży już od jakiegoś czasu i czeka, aż coś z niej zrobię. W lodówce znalazłam słoiczek suszonych pomidorów i pomyślałam, że oba składniki świetnie ze sobą grają, nie tylko kolorystycznie.
Przemyciłam je do ciasta na szybki chleb pełnoziarnisty i wyszedł z tego naprawdę fajny chleb. A wymaga od nas małej ilości pracy 🙂
Skoro cenicie śródziemnomorskie smaki, to mam dla też prosty przepis na pomidorowy podpłomyk z patelni. To alternatywa dla tradycyjnego pieczywa i sposób na wprowadzenie do domowej piekarni aromatu pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią. Dla odmiany – nie trzeba włączać piekarnika!
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakował Wasz wypiek 🙂