Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, wbijamy jajko. Dodajemy kiełki świeżej rzeżuchy i powoli wlewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 4 minuty do uzyskania gęstej, lecz plastycznej konsystencji.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x24cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy np. mąką. Wykładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Po tym czasie wstawiamy formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika. Dodatkowo możemy ciasto naciąć z brzegu. Pieczemy w 200 stopniach 20 minut, następnie w 180 stopniach przez następnych 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 20 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min