Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, wbijamy jajko. Dodajemy kiełki świeżej rzeżuchy i powoli wlewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 4 minuty do uzyskania gęstej, lecz plastycznej konsystencji.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x24cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy np. mąką. Wykładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Po tym czasie wstawiamy formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika. Dodatkowo możemy ciasto naciąć z brzegu. Pieczemy w 200 stopniach 20 minut, następnie w 180 stopniach przez następnych 20 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Beata J 21 marca 2020 o 16:23

    Dzień dobry
    Tosiu kochana, zrobiłam chleb wg przepisu (no prawie, bez rzeżuchy. I tego nie rozumiałam „Dodatkowo możemy ciasto naciąć z brzegu” więc nie przecięlam ), no tak, wychodzi na to, że niekoniecznie wg przepisu 🙁
    w smaku super wyszedł, ale niecnota pękł sobie w połowie ( w poprzek …eee… w poziomie tak jakby). Co zrobiłam źle?

  • Ewa 27 listopada 2019 o 05:52

    Witam, czy makę pszenną pełnoziarnistą można zastąpić orkiszową pełnoziarnistą? I czy proporcje zostaną bez zmian?

  • Magda 20 marca 2019 o 14:56

    Witam. Czy jeżeli posiadam zakwas z maki pszennej pełnoziarnistej to dodawać go tyle samo co żytniego? Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej