Czas zasiać rzeżuchę! Postanowiłam ostatnio sprawdzić jej charakterystyczny smak w chlebie pełnoziarnistym na zakwasie i wyszło bardzo ciekawie. Chleb nabrał nowego oblicza, polecam kiedyś wypróbować i dodać rzeżuchę zamiast ziół 🙂
Oprócz zielonego dodatku, do klasycznego pełnoziarnistego ciasta na zakwasie żytnim dodałam także jajko. Uznałam, że to dobry pomysł, bo wypieki z mąk pełnoziarnistych wychodzą czasem suche i zbite. Jajko uratowało sytuację i wpłynęło na elastyczny miąższ chleba. Skórka przy tym pozostała chrupiąca.
Dzień dobry
Tosiu kochana, zrobiłam chleb wg przepisu (no prawie, bez rzeżuchy. I tego nie rozumiałam „Dodatkowo możemy ciasto naciąć z brzegu” więc nie przecięlam ), no tak, wychodzi na to, że niekoniecznie wg przepisu 🙁
w smaku super wyszedł, ale niecnota pękł sobie w połowie ( w poprzek …eee… w poziomie tak jakby). Co zrobiłam źle?
Pękł, bo był źle uformowany a jak się natnie to wtedy ładnie pęka tam gdzie powinien 🙂
Witam, czy makę pszenną pełnoziarnistą można zastąpić orkiszową pełnoziarnistą? I czy proporcje zostaną bez zmian?
Można tak zrobić, proporcje bez zmian 🙂
Witam. Czy jeżeli posiadam zakwas z maki pszennej pełnoziarnistej to dodawać go tyle samo co żytniego? Pozdrawiam
Tak, proporcje bez zmian 🙂