Przepis

przygotowywanie zaczynu
720 min
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki na zaczyn, czyli: 3 g drożdży instant, 100 g mąki pszennej typ 500, 100 ml wody, 5 g cukru - mieszamy, przykrywamy szczelnie i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10-12 godz.
przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
2. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem oraz olejem rzepakowym.
Wyrabianie ciasta
20 min
Wyrabianie ciasta
3. Łączymy wszystkie składniki plus zaczyn drożdżowy (oprócz bakalii) i wyrabiamy bardzo elastyczne ciasto o dość luźnej konsystencji.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
4. Dobrze wyrobione ciasto na panettone przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.
formowanie
20 min
formowanie
5. Wyrośnięte ciasto na chleb przekładamy na stolnicę i rozciągamy na całej powierzchni. Wykładamy bakalie i zawijamy ciasto formując okrągły kształt. Odstawiamy panettone na 20 minut przykryte ściereczką.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
6. Wstępnie uformowane panettone ponownie formujemy i przekładamy do natłuszczonej foremki o średnicy 18 cm i wysokości co najmniej 12 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż włoski chleb drożdżowy panettone wypełni foremkę niemal w całości.
pieczenie
40 min
pieczenie
7. Panettone pieczemy w 170 stopniach C uważając, aby nie spiekło się za mocno. W razie konieczności przykrywamy wierzch ciasta folią aluminiową. Po upieczeniu włoski chleb drożdżowy studzimy.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej