Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w plastikowej misce aktywny zakwas żytni (dokarmiony co najmniej 8 godzin wcześniej), 150 g mąki żytniej, 150 g mąki pszennej razowej i płatki owsiane. W ciepłej wodzie rozpuść sól i dodaj do mieszanki. Całość wymieszaj łyżką aż osiągnie jednolitą konsystencję.
pierwsze wyrastanie
720 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na około 12 godzin.
drugie wyrastanie
480 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie czasu wyrastania dodaj do mieszanki resztę mąki. Ciasto zagnieć rękami. Na początku będzie luźne, a potem uzyska jednolitą, dość elastyczną konsystencję. Formę do pieczenia (o długości ok. 20 cm) wysmaruj oliwą, obsyp mąką z pełnego przemiału, otrębami lub bułką tartą (aby ciasto nie przykleiło się do formy) i umieść ciasto w środku. Uklep ciasto w formie, przykryj materiałową szmatką i odłóż ponownie w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
pieczenie
45 min
pieczenie
4.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy ciasto skończy wyrastać, przenieś je delikatnie do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut aż chleb lekko się podniesie, zbrązowieje z góry i po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niego ciasto. Wyjmij chleb z formy i wystudź.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej