Ostatnio pokochałam owsiankę. Zjadam ją na śniadanie, na słodko, zwykle z dodatkiem banana, jabłka czy cynamonu. W związku z nagłym entuzjazmem (nigdy nie mogłam jej przełknąć!) w moim domu roi się od płatków owsianych na każdym kroku. Ale przecież nie służą one tylko do przygotowywania owsianki!
Płatki owsiane świetnie sprawdzają się w pieczywie, gdyż nadają miąższowi charakterystyczną konsystencję. Możecie też użyć innych płatków, czy mieszanek typu musli. Takie klasyczne płatki i bakalie świetnie sprawdzą się nie tylko w pieczywie na zakwasie, ale również tym na drożdżach. Pamiętajcie jedynie, aby nie przesadzić z ilością, bo jak każdy dodatek, obciążają ciasto i mogą zaowocować zakalcem. A tego raczej nie oczekujemy, gdy poświęcamy chlebowi 20 godzin:)
Jaki to chleb owsiany? Trochę płatków z owsa?
Chleb z mąki owsianej znajdzie Pani tu: https://smakowitychleb.pl/chleb-w-100-owsiany/
Robiłam ten chlebek i wyszedł taki zbity i kruszący się… Zastanawiam się czy następnym razem nie namoczyć najpierw płatków? Bo podejrzewam, że to płatki wypiły całą wilgoć w chlebie… Albo to z innej przyczyny?
Trudno mi powiedzieć co mogło być przyczyną, gdyż mój się w ten sposób nie kruszył. Może zakwas nie jest jeszcze zbyt silny? Drobną różnicę może też powodować użycie innej mąki czy wody o innej twardości. Proszę faktycznie spróbować następnym razem zamoczyć płatki, może to pomoże uniknąć tego typu problemów. Pozdrawiam
Bardzo dziękuję 😉
Czy zamiast mąki pszennej można piec wyłącznie na żytniej?
Dzień dobry.
Tak, proszę zamiast mąki pszennej dodać tyle samo żytniej. Powinien wyjść równie dobrze.
Pozdrawiam
Czesc, clebek i przepis wyglada wspaniale i smakowicie.Chce prosic o rade. Pieke chleb na zaczynie/taki dostalam przepis/ zuzywam kazdorazowo caly zaczyn bez dokarmiania i na nastepne pieczenie mam znowu zaczyn odlozony z poprzedniego wypieku. Moj chleb pszenno-zytni ze slonecznikiem , siemieniem i platkami owsianymi jest smaczny, ale zbity i niewyrosniety. Co moge poprawic ?
pozdrawiam Ewa
Dzień dobry,
Odkładanie każdorazowo zaczynów z poprzednich wypieków jest jednym ze sposobów robienia ciasta chlebowego, jednak zakwasy, których my używamy w przepisach wyrabiane są w inny sposób. Zapraszam do zapoznania się z naszymi artykułami w Niezbędniku: tutaj ze strony teoretycznej https://smakowitychleb.pl/zakwas-jak-to-dziala/
a tu ze strony praktycznej: https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Pozdrawiam!
Właśnie wstawiłam chlebek do piekarnika i z niecierpliwością czekam na efekt. Mam nadzieję, że się uda, bo ciasto super wyrosło w pierwszym jak i drugim etapie.
Jadłam u znajomych taki podobny z płatkami, słonecznikiem i siemieniem, ale był na mace pszennej i z dodatkiem drożdży suszonych. A co można upiec z mąki owsianej? Zawala mój okoliczny sklep i kusi, ale nie chcę, żeby potem leżała na półce nie wykorzystana.
Nigdy nie piekłam chleba na mącę owsianej, więc trudno mi powiedzieć. Zachęcam do eksperymentów i proszę koniecznie podzielić się wynikami!:) Pozdrawiam