Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, drożdże, masło orzechowe i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników w elastyczną kulę.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto na orzechowe podpłomyki zostawiamy na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto na orzechowe podpłomyki przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, każdą z nich cienko wałkujemy na placek.
smażenie
16 min
smażenie
4. Podpłomyki smażymy po ok. 1 minucie z każdej strony na rozgrzanej patelni. Podajemy na ciepło lub jak ostygną.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej