W przeciwieństwie do całej mojej rodziny naprawdę przepadam za chlebem z cebulą. Gdy widzę go w sklepie, zwykle nie mogę się powstrzymać i zawsze wychodzę z jednym bochenkiem. Później słyszę całą arię pretensji, gdyż ktoś tego nie zauważy przed posmarowaniem kromki powidłami. To faktycznie niezbyt udane połączenie:)

orkiszowy chleb

Karmelizowana cebula też nie jest dodatkiem który świetnie sprawdzi się do powideł, ale jest pewnym kompromisem. Dodaje bowiem bochenkowi lekkiej słodkości, która wpływa ostatecznie na jego interesujący smak. Dla mnie to bardzo trafne połączenie.

orkiszowy chleb

Karmelizowaną cebulę można stworzyć niezwykle łatwo. Zajmuje to dosłownie kilka minut. Smażymy do zeszklenia, dodajemy cukier i wodę i czekamy aż płyn wyparuje z patelni. Nie ma w tym żadnej filozofii, a tak przygotowana cebula jest świetnym dodatkiem nie tylko do chleba, ale do potraw, których byście o to nie podejrzewali (spróbujcie jej w pierogach ruskich!).

Orkiszowy chleb z karmelizowaną cebulą
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 450 g mąki orkiszowej typ 700
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ok. 200 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Przygotuj karmelizowaną cebulę. Poszatkuj ją drobno i podsmaż na oliwie aż się zeszkli. Dodaj cukier i ok. 2 łyżki wody. Smaż aż woda wyparuje. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Pomieszaj ze sobą w misce lub na stolnicy resztę składników poza wodą. Dodaj cebulę.
  3. Powoli dolewaj wodę do ciasta i zagniataj je rękami. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska jednolitą, luźną, elastyczną konsystencję. Zagniataj tak uformowane ciasto jeszcze przez 5 minut.
  4. Ciasto wstaw do prostokątnej formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2 godziny. Ciasto powinno znacznie powiększyć objętość.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz przez ok. 25-30 minut.
  7. Odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Tomasz 24 maja 2013 o 10:06

    Ostanio przyniosłem bułki cebulowe ze sklepu. Najmłodszemu tak zasmakowały że chciał nastepne. Niestety w sklepie dowiedziałem się że to był jednorazowy wypiek. Poszukałem więc w Smakowitymchlebie. Upiekłem. Wszyscy jedli. Trochę za słone ( 2łyżeczki soli na 300 g maki).
    Myślę że pomysł z chili jest dobry- dodam następnym razem chili w proszku.

  • Sławek 8 lutego 2013 o 15:49

    Chleb łatwy do przyrządzenia i całkiem smaczny. Zmodyfikowałem lekko przepis i oprócz cebuli dodałem też skarmelizowaną papryczkę chili.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis