O cudownym połączeniu gruszki, sera pleśniowego i orzechów włoskich słyszała pewnie już niejedna osoba. Bardzo lubię taką kompozycję smaków i intuicyjnie poczułam, że świetnie do tego będzie pasował orkiszowy chleb.

Przyznam, że chleb wyszedł genialny i to był strzał w dziesiątkę! Ktoś się może zdziwić co w wytrawnym chlebie robi gruszka. Musicie mi zaufać na słowo, że jest ona praktycznie niewyczuwalna, nadaje za to każdej kromce niepowtarzalnego smaku :)

Orkiszowy chleb z gruszką i orzechami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
 
Skladniki
  • 350 g mąki z orkiszu (typ 720)
  • 50 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka soli
  • 4 g suszonych drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • półtorej gruszki (ok. 200 g)
  • łyżka masła
  • 100 ml wody
  • garść włoskich orzechów
Instrukcja
  1. Gruszkę obieramy i drobno kroimy. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy gruszkę, zalewamy wodą (w takiej ilości by zakryła owoc) i gotujemy przez kilka minut. Gdy gruszka zmięknie miksujemy ją blenderem na gładką masę.
  2. Do dużej misy wsypujemy mąkę orkiszową, dodajemy sól, cukier i suszone drożdże. Mieszamy składniki i powoli wlewamy na przemian mus z gruszki (ok. 200 ml) i wodę. Ciasto wyrabiamy mikserem przez 7 minut, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę połowę gruszki oraz garść posiekanych orzechów. Wyrabiamy jeszcze trzy minuty. Misę natłuszczamy odrobiną oliwy i przekładamy ciasto, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Ciasto wstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  3. Wyjmujemy kulę z ciasta i formujemy z niej okrągły chleb. Blachę wykładamy pergaminem i natłuszczamy odrobiną oliwy. Kładziemy uformowany chleb, przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, uformowany chleb nacinamy w trzech miejscach z wierzchu (widoczne na zdjęciu) i pieczemy przez 30-40 minut, powinien się lekko zarumienić. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce lub drewnianej desce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Tomasz 4 stycznia 2020 o 18:58

    Witam,zamiast mąki typ 720 użyłem mąkę typ 680,reszta jak w przepisie. Po wyrobieniu nie otrzymałem zbitego ciasta, lecz prawie płynne. Czy jest to wina mąki, czy tego iż płynów dodałem za dużo (dodałem tyle co w przepisie). Masę wyłożyłem na blachę i po upieczeniu wyszło coś w rodzaju podpłomyka orzechowego. Choć chleb nie wyszedł, podpłomyk wyszedł super.

    • Tosia 7 stycznia 2020 o 11:42

      Tak, ewidentnie ciasto musiało być za luźne, czyli było za dużo wody.To jest też tak, że im niższy typ mąki, tym dajemy mniej wody.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis