Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki. Powoli wlewaj piwo, tak aby nie zrobiła się zbyt duża pianka. W miarę wlewania piwa, zagniataj ciasto rękami. Zagniataj i dolewaj aż uzyskasz jednolitą, elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj chleb materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera). Po dwóch godzinach chleb powinien być odpowiednio wyrośnięty.
pieczenie
25 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw chleb i piecz ok. 25minut aż lekko zbrązowieje a po wsadzeniu w niego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto. Daj bochenkowi ostygnąć.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • pati 1 listopada 2014 o 19:47
    Ocena:

    A jakie piwo trzeba uzyc do tego chlebka?

    • Śliwka 17 listopada 2014 o 08:40

      Dowolny rodzaj. Każde piwo dobrze się sprawdzi, oprócz smakowych-owocowych.

      Pozdrawiam,

  • Nowak 26 marca 2014 o 09:12

    Droga Śliwko!

    Oto przepis na polubienie piwa:
    1. Kup 1 sztukę łagodnego piwa np. Ciechan pszeniczny
    2. Włóż piwo do lodówki
    3. Pobiegaj lub popływaj 20 minut
    4. Posiedź 15 minut w saunie
    5. Przelej piwo do kufla
    6. Pij

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej