Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, ziarna, rodzynki i sól. Do misy wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Dodatkowo ciasto można z wierzchu udekorować ziarnami. Ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 4,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, w trybie góra-dół. Chleb wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 20 minut, następnie 20 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej