Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Stopniowo wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy i zostawiamy na 1 h.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. W każdej z nich robimy dziurkę i kręcimy wokół palca, aby ją powiększyć. Tak uformowane bajgle kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
gotowanie ciasta
8 min
gotowanie ciasta
4. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem. Wrzucamy bajgle na wrzącą wodę i gotujemy 30 sekund z jednej strony i 30 z drugiej. Odsączamy z wody i przekładamy ponownie na blachę.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ugotowane bajgle smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem lub innymi ulubionymi dodatkami. Pieczemy przez 15-17 minut. Upieczone bajgle studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej