Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do naoliwionej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
formowanie
1 min
formowanie
3. Kiedy ciasto urośnie odgazowujemy je i dzielimy na 10 kawałków. Każdy z nich formujemy w kulkę i pozostawiamy na kwadrans. Następnie każdą z kulek wałkujemy rękami na długości wałeczek o długości ok. 70 cm.
formowanie
2 min
formowanie
4. Składamy go w pół i skręcamy delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymamy świderek. Łączymy jego końce i układamy na umączonym blacie.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowane bajgle pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podprażamy na patelni sezam lub inne ziarna, w oddzielnej misce łączymy melasę/miód z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle wkładamy do roztworu, lekko odsączamy je nad miską, a następnie obtaczamy w sezamie/ziarnach.
pieczenie
17 min
pieczenie
6. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej