Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Stopniowo wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy i zostawiamy na 1 h.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. W każdej z nich robimy dziurkę i kręcimy wokół palca, aby ją powiększyć. Tak uformowane bajgle kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
gotowanie ciasta
8 min
gotowanie ciasta
4. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem. Wrzucamy bajgle na wrzącą wodę i gotujemy 30 sekund z jednej strony i 30 z drugiej. Odsączamy z wody i przekładamy ponownie na blachę.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ugotowane bajgle smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem lub innymi ulubionymi dodatkami. Pieczemy przez 15-17 minut. Upieczone bajgle studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Majka 11 marca 2019 o 09:25
    Ocena:

    Rewelacyjne 🙂

  • kamil 19 września 2018 o 23:44

    czy można do wyrabiania użyć robota? I czy pieczemy gora dol czy termoobieg???

    • Tosia 25 września 2018 o 15:03

      Zawsze pieczemy góra-dół, jeśli inaczej zaznaczam to w przepisie 🙂
      Można użyć robota.

  • Katarzyna 24 stycznia 2018 o 12:41

    Dzień dobry,
    Bajle przepyszne pomimo zastosowania mąki orkiszowej pelnoziarnistej. Fatycznie,tak pisała Pani we wcześniejszym komentarzu, lekko straciły kształt ale są pysznwme i chrupiące.

  • Beata 1 grudnia 2015 o 23:14

    Czy zamiast cukru w przepisie mogę dodać miodu? nie chcę używać białego cukru…wszędzie gdzie mogę
    zastępuje go miodem:)

    • Tosia 2 grudnia 2015 o 09:59

      Cukier występuje tutaj tylko w wodzie, a nie w samym cieście, czyli w trakcie gotowania bajgli, wystarczy płaska łyżeczka. Oczywiście można spróbować z miodem, ale efekt obgotowanych bajgli będzie trochę inny.

  • Sławek 7 sierpnia 2015 o 20:07

    Witam
    Czy zamiast mąki orkiszowej typu 700 może być mąka mąka orkiszowa z firmy Melvit do wypieku chleba? Brak oznaczenia typu.

    • Tosia 9 sierpnia 2015 o 19:32

      Dzień dobry,
      Trudno mi powiedzieć, nie znam produktu, musi to być jednak mąka dosyć mocno zmielona, czyli im ma niższy typ i jest jaśniejsza tym lepiej. A to dlatego, że z razowej orkiszowej (typ 2000) nie dałoby się uformować zgrabnych bajgli.

  • gin 23 kwietnia 2015 o 17:02

    Nigdy sama nie piekłam bajgli… Kusisz 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej