Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut, aż stanie się elastyczną kulą.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie farszu
10 min
przygotowywanie farszu
3. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni przez ok. 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy miód i ocet balsamiczny. Karmelizujemy jeszcze 2 minuty.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazowujemy, rozciągamy i przekładamy do żaroodpornej formy skropionej oliwą. Wierzch wyrównujemy i zostawiamy na 30 minut pod przykryciem.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. W wyrośniętej focacci robimy dołeczki, wierzch dekorujemy karmelizowaną cebulą i plasterkami sera. Focaccię pieczemy przez 25 minut w 210 stopniach.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej