Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sezam, sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż osiągnie elastyczną kulę.

wyrastanie
150 min
wyrastanie

2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.

formowanie
2 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek, który z wierzchu posypujemy sezamem.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

4. Ciasto przekładamy do wiklinowego koszyka (posypanego sezamem i oprószonego mąką) złączeniem ku górze. Zostawiamy pod przykryciem na 2 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto można dodatkowo naciąć według fantazji. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut. następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy chleb 30 minut. Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 4 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej