Przepis

Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta
1. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Na środku robimy wgłębienie i wsypujemy do niego drożdże instant oraz łyżeczkę cukru. Zalewamy niewielką ilością letniego mleka i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną się pienić i dodajemy resztę mleka, cukru, jajko oraz sól, powoli zarabiając ciasto na bułeczki. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. W zależności od zawartości białka w mące oraz energii włożonej w zagniatanie, będzie ono trwało dłużej lub krócej. W połowie czasu wyrabiania, stopniowo wlewamy roztopione 70 g masła. Gdy masło połączy się z ciastem - dosypujemy rodzynki i jeszcze przez chwilę zagniatamy.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na bułeczki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości. Wyrastanie zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
formowanie
15 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 równych części i formujemy okrągłe bułeczki.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułeczki maślane z rodzynkami układamy na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy do napuszenia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Bułeczki wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut. Bułeczki można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej