Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy twaróg, drożdże i sól. Dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok. 3-5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (u mnie 12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i stawiamy na noc do lodówki.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Rano wyciągamy formę z lodówki, doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej (przez min. 20 minut) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej