Jestem wielką fanką pistacji, więc zazwyczaj jak siadam nad miseczką z zielonymi orzeszkami to wszystkie na raz zjadam. Udało mi się jednak odłożyć część obranych pistacji, dlatego postanowiłam je przemycić do bochenka na zakwasie.
Miałam ochotę na delikatny pszenny chleb na zakwasie żytnim, więc z ciekawością oprócz wody dodałam do niego śmietankę kremówkę. Miąższ wyszedł kremowy z zaskakującym akcentem w postaci słonych pistacji.
Czy konieczna jest specjalna foremka do chleba czy można użyć po prostu innego naczynia?
Ten chleb nie wymaga pieczenia w foremce, chociaż można na ostatnie wyrastanie włożyć ciasto do keksówki (w przypadku chlebów na zakwasie dobrze byłoby, gdyby była to forma z tworzywa kwasoodpornego). Jeśli pytanie dotyczy koszyka, w którym chleb wyrasta, można zamiennie użyć np durszlaka lub miski.
Chlebek rewelacja !
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam!
Udalo sie bez skladania 🙂 przepis bardzo dobry, wczoraj eksperymentowalam z makami dodajac oprócz pszennej troche żytnia i orkiszowa to chlebek wyszedl jeszcze smaczniejszy a rodzina jest zachwycona 🙂
Cieszę się 🙂
czy chlebek podczas wyrastania trzeba składać?
Możemy chleb składać co 30-60 minut w pierwszym i drugim wyrastaniu, ale nie jest to konieczne, wystarczy formowanie pomiędzy.
Chlebek wyszedł przepyszny ? Dzięki śmietance jest naprawdę wyjątkowy.
Cieszę się 🙂