Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, pistacje, sól, kremówką i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na dwie godziny.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek i wkładamy go do oprószonego mąką koszyka. Przykrywamy ściereczką.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Ciasto zostawiamy w koszyku do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, nacinamy według fantazji ostrym nożykiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika z termoobiegiem do 220 sotpni. Na dni stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Pieczemy 20 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczony bochenek wyciągamy z piekarnika, studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Grzegorz 1 grudnia 2022 o 23:35

    Czy konieczna jest specjalna foremka do chleba czy można użyć po prostu innego naczynia?

    • Małgosia 2 grudnia 2022 o 07:35

      Ten chleb nie wymaga pieczenia w foremce, chociaż można na ostatnie wyrastanie włożyć ciasto do keksówki (w przypadku chlebów na zakwasie dobrze byłoby, gdyby była to forma z tworzywa kwasoodpornego). Jeśli pytanie dotyczy koszyka, w którym chleb wyrasta, można zamiennie użyć np durszlaka lub miski.

  • Eva 9 sierpnia 2021 o 17:05

    Chlebek rewelacja !

  • Ania 12 stycznia 2019 o 14:08

    Udalo sie bez skladania 🙂 przepis bardzo dobry, wczoraj eksperymentowalam z makami dodajac oprócz pszennej troche żytnia i orkiszowa to chlebek wyszedl jeszcze smaczniejszy a rodzina jest zachwycona 🙂

  • Ania 4 stycznia 2019 o 17:16

    czy chlebek podczas wyrastania trzeba składać?

    • Tosia 8 stycznia 2019 o 17:33

      Możemy chleb składać co 30-60 minut w pierwszym i drugim wyrastaniu, ale nie jest to konieczne, wystarczy formowanie pomiędzy.

  • Majka 22 lutego 2018 o 23:16
    Ocena:

    Chlebek wyszedł przepyszny ? Dzięki śmietance jest naprawdę wyjątkowy.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej