Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Połącz w misce obie mąki, drożdże ,sól i przyprawę korzenną. Dobrze wymieszaj. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, lekko klejącą konsystencję, a następnie intensywnie zagniataj jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
150 min
wyrastanie
2.Prostokątną formę do chleba natłuść i obsyp w środku na przykład otrębami (może być też bułka tarta, czy mąka z pełnego przemiału), aby chleb po upieczeniu nie przykleił się do formy. Umieść chleb w formie i przykryj materiałową szmatką. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) na ok. 2,5 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
3.Chleb powinien podwoić swoją objętość. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb przez ok. 25 minut-30 minut. Daj chlebowi ostygnąć.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Patryk 2 marca 2023 o 21:17
    Ocena:

    Dzień dobry, mam pytanie – czy mąkę pszenną 650 można zastąpić 550?

    • Małgosia 3 marca 2023 o 00:24

      Generalnie można, szczególnie jak braknie innej, jednak to mąka raczej do lżejszych wypieków więc polecam 650.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej