Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy suszone drożdże, cukier, sól, przyprawę korzenną. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne,
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na korzenne bajgle zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę,
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto na korzenne bajgle dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę robiąc na środku dziurkę i delikatnie ją rozciągając. Kładziemy w odstępach na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
gotowanie ciasta
8 min
gotowanie ciasta
4. w garnku gotujemy wodę z cukrem. Wrzucamy bajgle do wrzącej wody i gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Odsączamy z wody i przekładamy na blachę. Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy makiem.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Tak przygotowane bajgle korzenne wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Emilka 26 lipca 2019 o 21:47

    Cześć 🙂 przepis wygląda super, ale jestem weganką i chciałabym zamienić białko na coś, co nie pochodzi od zwierząt. Czy mogę posmarować bajgle czymś innym?

  • Jacek 20 grudnia 2017 o 13:56

    Spróbowałem ale zupełnie się nie udało.
    Począwszy od tego, że ciasto wyrosło 2-3 krotnie za pierwszym razem poprzez to iż po sformowaniu bajgli znów rozrosły się i straciły swój kształt i przykleiły do papieru aż do tego że po raz kolejny trzeba było je formować przed wrzuceniem do wrzątku.
    Po upieczeniu dało się zjeść ale wg mojej oceny smak korzenny zupełnie nie pasował.
    CIekawe co zrobiłem nie tak ?

    • Tosia 22 grudnia 2017 o 11:16

      Jeśli ciasto rosło jak szalone to przypuszczam, że miało za dużo drożdży. A użył Pan drożdży suszonych jak w przepisie czy świeżych?
      Przyklejenie się do papieru może być też oznaką za luźnego ciasta. Musi być przed formowaniem dobrze wyrobione i elastyczne.
      Co do korzennego smaku, to już kwestia gustu i tego po jaką mieszankę przypraw konkretnie sięgniemy 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej