Wielkimi krokami nadchodzi Wielkanoc! Jak tam wasze przygotowania? Choć Wielkanocy nie spędzam w domu i będę zmuszona dość luźno potraktować tradycję, już dzisiaj upiekłam pyszną pomarańczową babkę. Zaraz po niej w piekarniku wylądowała chałka, którą chciałabym wam dzisiaj polecić. Może korzenne przyprawy  nie kojarzą się wam z Wielkanocą, a raczej z Bożym Narodzeniem, według mnie nie ma żadnych przeciwskazań, żeby właśnie w tę stronę pójść robiąc naszą wielkanocną chałkę. Czy nie jest tak, że po prostu ma być pyszna?:)

korzenna chałka

Dzięki temu cały dom wypełni przepyszny zapach, który wprowadzi iście świąteczną atmosferę. Nigdy przedtem nie robiliście chałki? Nic prostszego. Jeśli przeraża was skręcanie warkocze, to podpowiem wam, że mój pomysł na zwijanie niewiele różni się od tradycyjnego warkoczyka na głowie. A wygląda zjawiskowo! Życzę wam wszystkim niezatracenia się w świątecznych przygotowaniach:)
Korzenna chałka wielkanocna
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • Zaczyn:
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki suszonych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn.
  2. Przykryj miskę folię aluminiową i odstaw na ok. 4 godziny w ciepłe miejsce.
  3. Po upływie tego czasu pomieszaj składniki na ciasto właściwe.
  4. Ciasto powinno mieć elastyczną, odchodzącą od rąk konsystencję. Od momentu jej osiągnięcia zagniataj ciasto jeszcze kilka minut.
  5. Ciasto umieść w misce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
  6. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, zrób z niego rulon i pokrój na 3 równe części.
  7. Z każdej części uformuj taki sam rulon.
  8. Rulony sklej ze sobą z jednej strony i zrób tradycyjnego warkocza, kończąc go kolejnym sklejeniem końcówek.
  9. Umieść zwiniętą chałkę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
  10. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  11. W miseczce roztrzep żółtko z mlekiem i posmaruj wyrośniętą chałkę z pomocą pędzelka.
  12. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nią drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • aneta 12 lutego 2017 o 11:56

    czy zaczyn może stac dłużej nie zauważyłam że ma tyle czasu stać a muszę wyjść z domu przed tym czasem 🙁

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis