Wielkimi krokami nadchodzi Wielkanoc! Jak tam wasze przygotowania? Choć Wielkanocy nie spędzam w domu i będę zmuszona dość luźno potraktować tradycję, już dzisiaj upiekłam pyszną pomarańczową babkę. Zaraz po niej w piekarniku wylądowała chałka, którą chciałabym wam dzisiaj polecić.
Może korzenne przyprawy nie kojarzą się wam z Wielkanocą, a raczej z Bożym Narodzeniem, według mnie nie ma żadnych przeciwskazań, żeby właśnie w tę stronę pójść robiąc naszą wielkanocną chałkę. Czy nie jest tak, że po prostu ma być pyszna?:)
Dzięki temu cały dom wypełni przepyszny zapach, który wprowadzi iście świąteczną atmosferę.
Nigdy przedtem nie robiliście chałki? Nic prostszego. Jeśli przeraża was skręcanie warkocze, to podpowiem wam, że mój pomysł na zwijanie niewiele różni się od tradycyjnego warkoczyka na głowie. A wygląda zjawiskowo!
Życzę wam wszystkim niezatracenia się w świątecznych przygotowaniach:)
Korzenna chałka wielkanocna
Autor: Sliwka
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Calkowity czas:
Porcje: 1
Skladniki
Zaczyn:
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki suszonych drożdży
150 ml ciepłej wody
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
200 g mąki pszennej
60 g cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki roztopionego masła
Do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Instrukcja
Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn.
Przykryj miskę folię aluminiową i odstaw na ok. 4 godziny w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu pomieszaj składniki na ciasto właściwe.
Ciasto powinno mieć elastyczną, odchodzącą od rąk konsystencję. Od momentu jej osiągnięcia zagniataj ciasto jeszcze kilka minut.
Ciasto umieść w misce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, zrób z niego rulon i pokrój na 3 równe części.
Z każdej części uformuj taki sam rulon.
Rulony sklej ze sobą z jednej strony i zrób tradycyjnego warkocza, kończąc go kolejnym sklejeniem końcówek.
Umieść zwiniętą chałkę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W miseczce roztrzep żółtko z mlekiem i posmaruj wyrośniętą chałkę z pomocą pędzelka.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nią drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.
czy zaczyn może stac dłużej nie zauważyłam że ma tyle czasu stać a muszę wyjść z domu przed tym czasem 🙁
W takim wypadku włożyłabym zaczyn do lodówki, aby spowolnić czas wyrastania zaczynu 🙂