Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj składniki na zaczyn. Odstaw na ok. 6-8 godzin w ciepłe miejsce.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli nie pochłonęła całej wody, odcedź ją. Pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto rękami. Po połączeniu się ciasto powinno mieć jednolitą i elastyczną, odchodzącą od rąk konsystencję.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Przygotuj 20-centymetrową foremkę. Papier do pieczenia zamocz w wodzie (dzięki temu będzie się lepiej wykładało)i wyłóż formę. Do formy włóż ciasto i uklep. Przykryj ciasto materiałową ściereczką i odłóż na ok. 4 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno urosnąć.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę do piekarnika i piecz ok 35-40 aż po wsadzeniu drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej