Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, ziarna, dodajemy drożdże, jogurt, sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki smarujemy przy pomocy pędzelka białkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min