Przepis

mieszanie składników
2 min
mieszanie składników

1. Do misy wsypujemy mąki, ziarna, dodajemy drożdże, jogurt, sól.

Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta

2. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 30 minut.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

5. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Bułeczki smarujemy przy pomocy pędzelka białkiem i posypujemy ziarnami.

pieczenie
17 min
pieczenie

6. Pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

Pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem
Czarnuszka? Pieprz? Małe ziarenka ale z charakterem dodają smaku! Smakowita pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem.
Więcej o tym wariancie
Pestki dyni
Pestki dyni
Charakterystyczne, zielone, płaskie pestki to wyjątkowo smaczna przekąska lub dodatek do codziennej kuchni. Są przyjemnie orzechowe, a prażenie lub pieczenie sprawia, że ich smak staje się jeszcze intensywniejszy.
Dowiedz się więcej