Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, ziarna, dodajemy drożdże, jogurt, sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki smarujemy przy pomocy pędzelka białkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej