Jogurtowe bułeczki 4 ziarna
Marzą Wam się bułeczki pełne ziaren? Pełnoziarniste bułki bywają zbyt ciężkie, więc tym razem dodałam jasną mąkę i dla lekkości – jogurt. Wybrałam 4 ziarna: słonecznik, pestki dyni, sezam i nasiona chia, ale w takich samych proporcjach można śmiało użyć innych ziaren. Wyszły idealnie!
Drożdże do domowych bułek
Drożdże są ważnym składnikiem jogurtowych bułeczke 4 ziarna. W przepisie używam drożdży suszonych instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Pytania o pieczenie bułek
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂