Przepis

mieszanie składników
2 min
mieszanie składników

1. Do misy wsypujemy mąki, ziarna, dodajemy drożdże, jogurt, sól.

Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta

2. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 30 minut.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

5. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Bułeczki smarujemy przy pomocy pędzelka białkiem i posypujemy ziarnami.

pieczenie
17 min
pieczenie

6. Pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 3 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Jolanta 30 lipca 2022 o 16:56

    150g ziaren dodać do bułek? trochę dużo. Czy może dodać 100g a 50g na wierzch?

  • Jolanta 29 lipca 2022 o 23:17

    Czy z tego przepisu można opiec chleb?

    • Małgosia 30 lipca 2022 o 05:38

      Można. Można uformować bochenek i włożyć go na czas wyrastania do koszyka, albo upiec w foremce. Trzeba pamiętać tylko o wydłużeniu czasu pieczenia.

  • Joanna 7 listopada 2020 o 13:50
    Ocena:

    Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i bułeczki sie rozlały na boki 😔 Pierwszy przepis z tej strony który się nie udał.

    • Tosia 21 stycznia 2021 o 19:10

      Bułeczki rozlewają się jak ciasto jest za luźne, ma za dużo drożdży lub za długo wyrastało. Powodów może być wiele 🙂

  • Ania 18 lutego 2020 o 10:16

    Witam, zrobiłam bułeczki z tego przepisu, użyłam 30 g świeżych drożdży (tak mi wyszło z internetowych przeliczników, a było to zanim pojawił się powyższy komentarz :/) i ciasto wyszło bardzo rzadkie. Musiałam dodać sporo mąki więcej i nie dodałam całej wody jak jest w przepisie – czy na pewno proporcje w przepisie są poprawne? Czy może to przez to, że użyłam tak dużo świeżych drożdży? Pozdrawiam

  • Ewa 15 lutego 2020 o 13:32

    A czym wyrabiać ciasto? Rękoma czy berłem?

  • Joanna 24 lutego 2019 o 22:28

    Czy te bułeczki można zrobić wieczorem i upiec rano? Oczywiście chodzi mi o garowanie w lodówce? U mnie tylko taka opcja wchodzi w grę 😉

  • Ar 10 listopada 2018 o 19:40

    Ile należałoby użyć świeżych drożdży zamiast instant ?

    • Tosia 12 listopada 2018 o 19:20

      Dałabym 10 g świeżych drożdży, trzeba z nich jeszcze oczywiście zrobić zaczyn drożdżowy 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem
Czarnuszka? Pieprz? Małe ziarenka ale z charakterem dodają smaku! Smakowita pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem.
Więcej o tym wariancie
Pestki dyni
Pestki dyni
Charakterystyczne, zielone, płaskie pestki to wyjątkowo smaczna przekąska lub dodatek do codziennej kuchni. Są przyjemnie orzechowe, a prażenie lub pieczenie sprawia, że ich smak staje się jeszcze intensywniejszy.
Dowiedz się więcej