Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż osiągnie elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
pieczenie
10 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Uformuj z ciasta rulon, aby łatwiej było je pokroić na równe kawałki. Pokrój na ok. 30-35 kawałków, a następnie z każdego uformuj bardzo cienki rulon. Im cieńszy, tym bardziej będą chrupiące. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz ok. 10 minut, aż lekko zbrązowieją na końcach.
Ocena czytelników: 4 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • JADWIGA 10 marca 2020 o 21:17

    witam
    mam pytanie,ile czasu te paluszki zachowują świeżość?

  • Jarek 15 stycznia 2018 o 11:12

    Świetne jako przekąska na wieczór. Ja zrobiłem z dodatkiem bazylii oraz drugą pikantną wersję z przecierem pomidorowym, ziołami i ostrą papryką – z uwagi na przecier dodałem mniej wody.

    Pozdrawiam 🙂

  • Kataryna 19 lipca 2015 o 16:26
    Ocena:

    Zrobiłam dla gości i nawet koleżanka Włoszka chwaliła! 😀
    Choć dodałam więcej sera, z jakieś 40 g, 15 wydawało mi się malutko.

  • Ilona 19 lutego 2014 o 15:09
    Ocena:

    Załamałam się trochę bo pięknie wyglądają, pięknie pachną ale tak słone, że trafiły do kosza. Jak dla mnie nie nadają się do jedzenia, no chyba że z zasady są takie słone. Nadmieniam, że dałam 2 a nie 4 łyżeczki soli i tak czy inaczej do jedzenia się nie nadają:(

    • Śliwka 20 lutego 2014 o 23:01

      Chyba niestety zostałam źle zrozumiana:( W przepisie chodzi o 3/4 łyżeczki (czyli nie całą 1), a nie 4. Nie dziwię się, że były za słone:(
      Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej