Grissini to cienkie paluchy chlebowe, serwowane jako przekąska do chrupania, razem z innymi włoskimi antipasti. Najczęściej wypieka się je w wersji wytrawnej np. z serem lub ziołami (rozmarynem). W takie paluchy owija się też często szynkę parmeńską, ale ja postanowiłam pójść innym tropem i upiec ich wersję słodką.
Do ciasta dodałam kakao oraz cukier, a reszta przygotowań przypominała już wypiek tradycyjnych grissini. W wersji mniej słodkiej, można zrezygnować z dodatku cukru i upiec paluchy z samym kakao. W takiej sytuacji będzie je można zaserwować jako intrygujący dodatek np. do serów. Jeśli jednak wolicie je na słodko, możecie je po upieczeniu oblać roztopioną gorzką czekoladą i od razu schrupać, bowiem najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe 🙂
Świetne 🙂 idealnie wpasowały się jako dodatek do lodów 🙂 ale takie pytanie – udały by sie z mąki razowej żytniej? 🙂
Może to być mąką żytnia, pewnie, ale jedynie jasna typ 720 (podobnie jak w tym przepisie: https://smakowitychleb.pl/paluchy-ze-szczypiorkiem/), z razowej nie uda się uformować takich paluchów, na pewno nie w takich proporcjach 🙂
no proszę, proszę, a ja znałam tylko naturalne wytrawne i czosnkowe!
Ja też tylko wytrawne znałam, ale sobie wymyśliłam kakaowe 🙂
Chociaż trudno o innowacje w kuchni, gdyby poszukać w Internecie, pewnie grissini na słodko gdzieś już się znalazły.