Jestem wielką miłośniczką wszystkiego co francuskie, dlatego dziwię się sama sobie, że to moje pierwsze podejście do tych chlebków. Fougasse to francuski odpowiednik włoskiego chlebka zwanego foccacia. Chlebki w kształcie listków popularne są głównie w rejonach Prowansji. Można je wypiekać z przeróżnymi dodatkami, ziołami, kaparami czy suszonymi pomidorami.
Zdecydowałam się na wersję z solą gruboziarnistą i rozmarynem. Druga wersja to chlebowe listki z oliwkami i ziołami prowansalskimi.
Oba są fantastyczne w smaku, dlatego trudno mi polecić, które jest lepsze. Tak naprawdę dodatki możecie dobierać samodzielnie lub zupełnie z nich zrezygnować. Chlebek fougasse robi wrażenie już swoim liściowym kształtem.
Kurcze super ten przepis az sama sprobuje zrobic przypominajac sobie cudowne chwile w Nicei 😋
Nic tak dobrze nie budzi miłych wspomnień, jak ulubione smaki i zapachy 🙂