Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy mikserem, aż otrzymamy elastyczne ciasto.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. W tym czasie umyte truskawki obieramy z szypułek, kroimy na plasterki. Wyrośnięte ciasta przekładamy na oprószony mąką blat. Delikatnie odgazowujemy ciasto i przekładamy do okrągłej formy (średnica ok. 23 cm), rozciągając ciasto na placek. Przykrywamy na 40 minut i zostawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Podrośnięte ciasto dekorujemy truskawkami i posypujemy świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut w 220 stopniach, następnie 20 minut w 200 stopniach. Upieczoną focaccię dekorujemy serem feta i listkami mięty, serwujemy z oliwą z octem balsamicznym.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Befana 29 lipca 2016 o 17:41
    Ocena:

    Przepis genialny. Mam jednak pytanie. Czy próbowała pani kiedyś piec te drożdżowe cuda na manitobie? Jak nie to polecam. Tylko tej mąki używam do drożdżowych 🙂

    • Tosia 3 sierpnia 2016 o 13:46

      Cieszę się, że przepis wpadł w oko! Manitobę używałam do domowej pizzy, ale akurat do ciasta chlebowego nie. Ciężko ją dostać, ale będę musiała to nadrobić 😉
      Pozdrawiam.

  • Aniela 20 czerwca 2016 o 21:33

    Ciekawy przepis!Muszę go spróbować!

  • Brydzia 19 czerwca 2016 o 21:52
    Ocena:

    hejka!bardzo zaciekawił mnie ten przepis.. wahałam się zrobić ale ten pomysł z truskawkami to strzał w „10”.polecam spróbować!!jak nie spróbujecie to się nie przekonacie?

  • gin 9 czerwca 2016 o 18:58

    Intrygujące połączenie 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej