Flash loaf nazywany jest chlebkiem "ekspresowym". Jego całe wykonanie zajmuje ok. 1 godziny i 45 minut. Jak na chleb drożdżowy jest to dosyć mało czasu, dlatego w nazwie tej jest sporo prawdy :)

Chlebek ten zdecydowanie może trafić na listę tych niezwykłych, które chce się w kółko wypiekać w domu. Sukces pysznego bochenka niesie za sobą kilka istotnych sekretów.

Do ciasta chlebowego (na bazie mąki pszennej chlebowej i pszennej razowej) dodaje się starte surowe ziemniaki. Dzięki nim chleb jest niezwykle wilgotny. Kolejnym istotnym tajemnym składnikiem jest tu ocet balsamiczny, który wpływa na przyśpieszony proces wyrastania. Trzecim ważnym faktem jest dwukrotne wyrabianie chleba i jego leżakowanie między zagniataniem i formowaniem po 10 minut w cieple za każdym razem.

Te wszystkie dodatki i czynności wpływają na ostateczny efekt. O tym jak smakuje Flash Loaf musicie już przekonać się sami :)

chleb pszenno-razowyflash loafchleb pszenno-razowy

Flash loaf - chleb pszenno-razowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 20 g masła
  • 170 g ziemniaków
  • 150 ml letniej wody
  • 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą i z drożdżami. Dodajemy sól i bardzo miękkie ciasta (lub rozpuszczone w rondelku i ostudzone).
  2. Ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Zostawiamy je w misce i zalewamy letnią, lecz nie gorącą wodą. Do ziemniaków dodajemy także ocet balsamiczny.
  3. Zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Do mąki z masłem wlewamy powoli wodę z ziemniakami. Całość wyrabiamy 10 minut. Zostawiamy je w misie na 10 minut i przykrywamy czystą ściereczką.
  4. Następnie ponownie wyrabiamy ciasto (przez ok 5 minut), po czym zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut.
  5. Po tym czasie formujemy z ciasta chleb i przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem lub do koszyka do wyrastania. Ja wybrałam koszyk wyłożony papierem do pieczenia. Ciasto zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Kolejnym etapem jest wyjęcie ciasta z koszyka do wyrastania. Robimy to odwracając koszyk dnem do góry lub po prostu łapiemy za rogi papieru do pieczenia i przekładamy w ten sposób ciasto na blachę.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Przed pieczeniem chleb nacinamy ostrym nożem. Flas loaf pieczemy przez 40 minut. Upieczony bochenek wyjmujemy z piekarnika i studzimy przed podaniem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Anna 22 kwietnia 2018 o 17:54

    Chleb udał się i był bardzo smaczny, zresztą jak wszystkie chleby które upiekłam dotąd korzystając z przepisów zamieszczonych na tej stronie 🙂 Jestem jednak zwolenniczką chlebów na zakwasie i zastanawiam się, czy byłaby możliwość upieczenia podobnego chlebka – czyli zawierającego surowe ziemniaki – na bazie zakwasu? Myślę, że to dopiero byłby hit 😉 Pozdrawiam!!

  • Daniel 20 listopada 2016 o 13:17

    Witam serdecznie.
    Chcialbym zapytac czy jezeli zwiekszylem ilosc skladnikow czterokrotnie i chcialbym upiec z tej ilosci ciasta jeden chleb to musze wydluzyc czas pieczenia?

    • Tosia 20 listopada 2016 o 19:54

      Dzień dobry,
      Trudno to oszacować, ale raczej będzie trzeba analogicznie wydłużyć czas również czterokrotnie 🙂
      Proponuję kontrolować na bieżąco w trakcie pieczenia.

  • Monika 3 stycznia 2013 o 19:32

    Chyba chodzi o wyschnięcie chleba podczas rośnięcia-nie przywiązałam w ogóle uwagi do kwestii szczelnego przykrycia, tzn. wcale go nie przykryłam.No i mój piekarnik to diabeł wcielony więc zwykle skracam czas pieczenia o ok.10 minut, a tym razem trzymałam przepisowe 40.Trąc ziemniaki wiedziałam, że następnym razem wezmę wskazaną ilość.Dzięki za szybkie i rzetelne odpowiedzi, piekę pieczywo od półtora miesiąca zaledwie i dosyć konsekwentnie analizuję mankamenty moich wypieków.

    • Tosia 4 stycznia 2013 o 18:52

      Przykrycie ciasta jest bardzo ważne, nawet czasami jeśli jest słabo przykryte ściereczką to już w trakcie wyrastania robi się na cieście specyficzna skórka. Do przykrycia można użyć także folii spożywczej/aluminiowej.
      Warto analizować swoje błędy, aby w przyszłości chleby wychodziły jeszcze lepsze. Pozdrawiam.

  • Monika 3 stycznia 2013 o 12:10

    Jakie mogą być przyczyny zbyt grubej i twardej skórki w chlebie? Ciasto podczas wyrabiania było twarde , zrobiłam chleb na bazie tego przepisu, czyli nieco mniej ziemniaków, bo zabrakło, zamiast masła olej ze słoika z suszonymi pomidorami, brak octu, bo nie miałam balsamicznego, wyszedł bardzo smaczny, ale skórka jest zbyt gruba.
    P.S.Bardzo lubię waszą stronę.

    • Tosia 3 stycznia 2013 o 13:17

      Przyczyną grubej i twardej skórki może być zbyt wysoka temperatura pieczenia (każdy piekarnik jest inny) lub wyschnięcie ciasta jeszcze w trakcie wyrastania, jeśli nie było szczelnie zakryte ściereczką lub folią.
      Ziemniaki w tym przepisie są dosyć istotne, wpływają na wilgotność chleba i strukturę ciasta. Ocet balsamiczny przyśpiesza proces wyrastania ciasta, więc to może być kolejna przyczyna, ciasto wyrastało za krótko jak na jego składniki, a dodatkowo wyschło.
      Cieszę się, że mimo to wyszedł smaczny 🙂

  • Monika 28 grudnia 2012 o 18:53

    Pytanie o drożdże.Wg różnych źródeł 7gr suchych drożdży to 25 gr świeżych.Czy tak jest twoim zdaniem czy przelicznik jest inny?
    Czy można pominąć ocet balsamiczny lub zastąpić go czymś innym?

    • Tosia 29 grudnia 2012 o 10:31

      Bardziej ufam przelicznikowi 7 gram suchych drożdży = 15 gram świeżych. Więcej na ten temat tutaj: https://smakowitychleb.pl/drozdze-swieze-czy-suszone-2/
      Ocet balsamiczny można w ogóle tutaj pominąć albo dodać np. ocet winny lub pójść w inną stronę i dodać np. sos sojowy. Ocet balsamiczny wpływa w tym chlebie trochę na smak i przyśpiesza proces wyrastania chleba.
      Pozdrawiam.

  • torturegates 23 grudnia 2012 o 17:15

    właśnie robię ciasto. Zobaczymy co to będzie;)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis