Przepis

przygotowywanie ciasta
15 min
przygotowywanie ciasta

1. Do misy wsypujemy płatki owsiane, jaglane i siemię lniane. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. Do dużej misy wsypujemy mąki, aktywny zakwas, sól, namoczone płatki i bakalie. Dodajemy jajko. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto 4 minuty.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na dwie godziny.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę i kładziemy ją na blasze wyłożoną pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na dwie godziny.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy pestkami.

pieczenie
20 min
pieczenie

5. Pieczemy bułeczki przez 20 minut, aż będą rumiane.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • JaToJa 19 marca 2022 o 17:15

    Tosiu, czym zastąpić jajka?

  • Natalia 10 grudnia 2020 o 21:27

    Dzień dobry, zrobiłam bułki z tego przepisu, wyszły ciężkie i twarde. Proszę o podpowiedź co mogło być tego przyczyną. Pozdrawiam

    • Tosia 21 stycznia 2021 o 18:56

      Dzień dobry,
      Musiałaby stać z Panią w kuchni by to wiedzieć co się wydarzyło 🙂 Jak twarde to za dużo mąki, może ciasto nie wyrosło, trudno strzelać w ciemno niestety

  • Kasia 28 marca 2020 o 18:42

    Ciasto wyszło mi dosyć twarde, lepiące i zwarte. Czy tak ma być?

  • beata 19 lutego 2019 o 18:09

    czy bułeczki na zakwasie można upiec wyłącznie z : zakwasu orkiszowego, maki orkiszowej typ 700, mąki orkiszowej do wypieku chleba ?

    • Tosia 20 lutego 2019 o 13:41

      Można tak zrobić, tam gdzie w przepisie zakwas żytni można zastąpić orkiszowym, proporcje bez zmian. Z kolei mąkę pszenną typ 650 można zastąpić orkiszową typ 700, wtedy również proporcje się nie zmienią, zatem w ten sposób można kombinować z gotowymi przepisami 🙂

  • Roman 31 stycznia 2019 o 09:20

    Robiłem te bułeczki już kilka razy (ostatnio wczoraj/dziś) i zawsze się udają. Nie dodaję daktyli, jedynie słonecznik i pestki dyni, mąkę tylko żytnią 100g jak w przepisie a reszta 500g orkiszową, siemie lniane mam akurat mielone, ale to też w niczym nie przeszkadza. Ziarna do wsadu prażę wcześniej na patelni, a górę raz posypię, a raz nie. Chciałem tylko powiedzieć, że bułki są genialne, cała rodzina je uwielbia 🙂

  • Marta 10 marca 2018 o 14:51

    Czy to normalne, że ciasto po pierwszym wyrastaniu jest klejące i trudno wyrobić bułeczki, bo klei się do rąk? Czy powinnam wtedy dodać więcej mąki?

  • Mariusz 14 listopada 2017 o 11:49

    Wyszły bardzo smaczne. Dodałem odrobinę mniej wody, bo ciasto było już dosyć mokre i bałem się żeby nie wyszedł zakalec i urosły elegancko. Nie dodawałem tez bakalii tylko samego słonecznika i moim zdaniem są jak z piekarni. Pozdrawiam.

    • Tosia 14 listopada 2017 o 20:25

      To wszystko się zgadza, bo skoro bez bakalii to logicznie trzeba dać mniej wody 🙂 Cieszę się, że się udały!

  • Aneta 29 marca 2017 o 09:35

    Tosiu, czy uformowane bułki można zamrozić? Jeśli tak to przed wyrastaniem czy po? Czy lepiej upiec i zamrozić? Kiedyś mroziłam jeszcze nie upieczone bułki pszenne i po rozmrożeniu wyszły smaczne, ale nie były na zakwasie..Będę wdzięczna za radę 🙂

    • Tosia 29 marca 2017 o 17:36

      Właściwie to można zamrozić zarówno surowe ciasta, jak i upieczone bułki. Ja bym jednak zamroziła upieczone 🙂
      A jeśli surowe ciasto to po wyrastaniu.
      Powodzenia!

  • Agnieszka 24 stycznia 2017 o 13:49

    Witam, co można dodać zamiast jajka do bułek i czym posmarować bułki? Wodą czy olejem np? 🙂

    • Tosia 25 stycznia 2017 o 12:54

      Dzień dobry,
      Zamiast jajek można dodać trochę puree ziemniaczanego/rozgniecionego banana/namoczone siemię lniane.
      Z wierzchu wystarczy skropić olejem, ale pestki mogą się nie trzymać.
      Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej