Marzą Wam się domowe bułki pełnoziarniste, wypełnione bakaliami i przeróżnymi dodatkami, a najlepiej na zakwasie? Ten przepis jest dla Was! Odpowiednie proporcje sprawiają, że bułeczki nie są tak zbite, jak wiele innych pełnoziarnistych wypieków. Do dzieła!
Tosiu, czym zastąpić jajka?
Proszę dolać około 50ml więcej wody zamiast jajka.
Dzień dobry, zrobiłam bułki z tego przepisu, wyszły ciężkie i twarde. Proszę o podpowiedź co mogło być tego przyczyną. Pozdrawiam
Dzień dobry,
Musiałaby stać z Panią w kuchni by to wiedzieć co się wydarzyło 🙂 Jak twarde to za dużo mąki, może ciasto nie wyrosło, trudno strzelać w ciemno niestety
Ciasto wyszło mi dosyć twarde, lepiące i zwarte. Czy tak ma być?
Twarde na pewno nie 🙂
czy bułeczki na zakwasie można upiec wyłącznie z : zakwasu orkiszowego, maki orkiszowej typ 700, mąki orkiszowej do wypieku chleba ?
Można tak zrobić, tam gdzie w przepisie zakwas żytni można zastąpić orkiszowym, proporcje bez zmian. Z kolei mąkę pszenną typ 650 można zastąpić orkiszową typ 700, wtedy również proporcje się nie zmienią, zatem w ten sposób można kombinować z gotowymi przepisami 🙂
Robiłem te bułeczki już kilka razy (ostatnio wczoraj/dziś) i zawsze się udają. Nie dodaję daktyli, jedynie słonecznik i pestki dyni, mąkę tylko żytnią 100g jak w przepisie a reszta 500g orkiszową, siemie lniane mam akurat mielone, ale to też w niczym nie przeszkadza. Ziarna do wsadu prażę wcześniej na patelni, a górę raz posypię, a raz nie. Chciałem tylko powiedzieć, że bułki są genialne, cała rodzina je uwielbia 🙂
Super!
Czy to normalne, że ciasto po pierwszym wyrastaniu jest klejące i trudno wyrobić bułeczki, bo klei się do rąk? Czy powinnam wtedy dodać więcej mąki?
Miałam to samo, nie wiem czy coś źle zrobiłam 🙁 ?
Jeśli ciasto jest zbyt klejące to warto je podsypać dodatkowo mąką, aż stanie się elastyczne.
Wyszły bardzo smaczne. Dodałem odrobinę mniej wody, bo ciasto było już dosyć mokre i bałem się żeby nie wyszedł zakalec i urosły elegancko. Nie dodawałem tez bakalii tylko samego słonecznika i moim zdaniem są jak z piekarni. Pozdrawiam.
To wszystko się zgadza, bo skoro bez bakalii to logicznie trzeba dać mniej wody 🙂 Cieszę się, że się udały!
Tosiu, czy uformowane bułki można zamrozić? Jeśli tak to przed wyrastaniem czy po? Czy lepiej upiec i zamrozić? Kiedyś mroziłam jeszcze nie upieczone bułki pszenne i po rozmrożeniu wyszły smaczne, ale nie były na zakwasie..Będę wdzięczna za radę 🙂
Właściwie to można zamrozić zarówno surowe ciasta, jak i upieczone bułki. Ja bym jednak zamroziła upieczone 🙂
A jeśli surowe ciasto to po wyrastaniu.
Powodzenia!
Witam, co można dodać zamiast jajka do bułek i czym posmarować bułki? Wodą czy olejem np? 🙂
Dzień dobry,
Zamiast jajek można dodać trochę puree ziemniaczanego/rozgniecionego banana/namoczone siemię lniane.
Z wierzchu wystarczy skropić olejem, ale pestki mogą się nie trzymać.
Pozdrawiam 🙂