Do końca listopada i do początki odliczania do świąt został jeszcze tydzień, ale w mojej kuchni zapachniało świętami już dzisiaj. Wszystko za sprawą fińskiego chleba Pulla z aromatycznym cynamonem i kardamonem. Wypiekany jest nie tylko w święta, ale za sprawą przypraw najlepiej smakuje na pewno w grudniu.
Mielony cynamon i kardamon można również śmiało zastąpić przyprawą do piernika. Samo ciasto można zawijać na kilka sposobów, dlatego zdecydowałam, że uformuję je w trzech wersjach, aby każdy mógł wybrać ulubioną.
Pierwsza z nich to po prostu chałka, w ten sposób często zawijany jest ten chlebek w Finlandii. Można również ciasto rozwałkować, posmarować masą cynamonowym (jak w przepisie na cynamonowe zawijasy) i zawinąć w wieniec. Ostatni sposób to słodkie trójkątne bułeczki z farszem cynamonowym. Który sposób wybieracie? 🙂
Dla mnie wianuszek, wygląda zachwycająco 🙂
Jeśli podoba się wianuszek to jeszcze pokażę świąteczny wieniec z makiem 🙂
Wygląda przepysznie! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014 🙂
Musi być bardzo aromatyczny, idealny na Boże Narodzenie 🙂
Tak, chociaż myślę, że świetnie się sprawdzi nie tylko w święta 🙂