Przepis

Przygotowanie mokrych składników
10 min
Przygotowanie mokrych składników

1. W rondelku rozpuszczamy mleko z masłem. Zestawiamy z ognia i chwilę studzimy (aby było letnie).

Przygotowanie suchych składników
5 min
Przygotowanie suchych składników

2. Do misy przesiewamy mąkę, łączymy z drożdżami i solą.

Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta

3. Stopniowo wyrabiamy ciasto na english muffins - drożdżowe muffiny angielskie ręką lub mikserem, wlewając letnie mleko z masłem.

Pierwsze wyrastanie
60 min
Pierwsze wyrastanie

4. Po kilku minutach wyrabiania ciasto wkładamy do misy, przykrywamy ściereczką lub folią i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

Wałkowanie i wykrawanie
5 min
Wałkowanie i wykrawanie

5. Po podwojeniu objętości ciasta, wałkujemy je na placek o grubości ok. 1 cm. Wykrawamy okrągłe bułeczki o średnicy 8 cm (za pomocą szklanki lub wykrawaczaki do ciastek).

Smażenie
15 min
Smażenie

6. Muffiny obtaczamy w każdej strony w semolinie i odkładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie smażymy muffiny na suchej patelni po kilka minut z każdej strony, aż będą ładnie rumiane.

Podanie
5 min
Podanie

7. English muffins - drożdżowe muffiny angielskie podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami – na słodko lub na słono.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej