Przepis

Przygotowanie
Przygotowanie
  • Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy puree z dyni, drożdże, sól i jajko.
Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta
  • Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na godzinę, przykrywamy stawiamy w ciepłym miejscu.
Formowanie
Formowanie
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 15 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
Wyrastanie
Wyrastanie
  • Bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, zachowujemy odstępy, przykrywamy na 30 minut.
Wypiekanie
Wypiekanie
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 15 minut, studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Ola 25 października 2020 o 08:53

    Coś poszło nie tak. 🙁
    Dodałam i mleko i wodę (na liście składników są oba te płyny, choć dalej, w opisie „krok po kroku” jest tylko woda) i ciasto wyszło mi tak lejące, że nawet po dodaniu mąki nie dało się z niego formować żadnych bułeczek. Może należało dodać tylko wodę? Wlałam więc caisto do foremki, żeby upiec z niego chleb, ale niestety mimo, że piekłam dłużej, wyszedł totalny zakalec – wszystko do wyrzucenia. 🙁 A szkoda, bo skórka w smaku bardzo smaczna…

  • Kasia 29 września 2020 o 21:39

    Nie widzę ile potrzeba dodać puree z dyni 🙂 mogę prosić o informację? Pozdrawiam Kasia

  • Magda 20 czerwca 2017 o 10:03

    Nie ma czy nie widzę opcji generowania do druku ??

  • Majka 1 października 2016 o 19:01

    Bułeczki idealne 🙂 Hamburgery z nimi są mega smakowite 🙂

  • Dorota 1 października 2016 o 10:49

    Bułeczki pyszne, zmiany na blogu niefajne 🙂 Zdecydowanie wolałam poprzednią wersję bloga 🙂 Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej