Przepis

wyrabianie
8 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, drożdże, rozbełtane jajka, puree z dyni, sól i cynamon. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty, aż wchłonie je ciasto. Elastyczne i gęste ciasto zostawiamy w misie na godzinę.
przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników
2. W tym czasie w rondlu topimy 2 łyżki masła. Dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki i mieszamy. Utworzoną kruszonkę wkładamy do lodówki.
formowanie
40 min
formowanie
3. Po godzinie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy 3 lub 4 wałeczki, z których zaplatamy warkocz. Utworzoną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką na 30-40 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Wyrośniętą chałkę posypujemy utworzoną wcześniej kruszonką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w 190 stopniach, następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej